A szétválasztott bangladesi sziámi ikrek szüleinek közleménye

Az internet és a közösségi média korában már egyetlen hír sem maradhat földrajzi határok között. A fordítóprogramok megjelenésével lehetőség nyílt arra, hogy bárkihez érthető formában eljussanak akár idegen nyelvű információk is.

Taslima Khatun és Rafiqul Islam, a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek szülei évek óta nyomon követnek minden Rabeyáról és Rukayáról szóló hírt. Ennek fényében nem meglepő – bár kétségtelenül szomorú – tény, hogy otthon is értesültek a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány korábbi önkéntes csapatán belül kialakult konfliktusról, miután annak részleteit egyik egykori – szakmailag továbbra is nagyra becsült – kollégánk a gyermekeikkel, az ő szétválasztó műtétsorozatukkal hozta összefüggésbe több médiamegjelenése alkalmával is.

Emiatt Rafiqul és az angolnyelv-tanár Taslima a bangladesi orvoskollégák segítségét kérve az alábbi hivatalos közleményt juttatta el segítségkérésképpen Alapítványunkhoz, amelyet igyekszünk változtatás nélkül, angol nyelvű formájának teljes jelentését megtartva közölni.

 

Rafiqul és Taslima nyilatkozata

Dakka, 2021.10.30.

Az érintettek figyelmébe

Családunk nagyon hálás a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány tisztelt magyar önkénteseinek, akik segítettek szétválasztani ikergyermekeinket, Rabeyát és Rukayát 2019-ben, illetve folyamatosan segítenek nekünk a rehabilitációjukban.
Mindannyiunk meggyőződése, hogy az Operation Freedom bangladesi és magyar orvosok példaértékű együttműködése. Sikeres együttműködés volt, habár egyik gyermekünknek sokkal csekélyebb előnye származott a beavatkozásból, aminek az esélyéről helytálló módon értesültünk a szétválasztás előtt. Teljes mértékben elfogadjuk a korlátokat és Isten akaratát.

Sajnálattal hallottuk, hogy két évvel a szétválasztás után vannak, akik elkeserítő módon megcsorbítják ennek a sikertörténetnek a jó hírét azáltal, hogy hamis pletykákat terjesztenek különböző médiumokban, vallási újságokban.

Úgy véljük, hogy e valótlan történetek nemcsak a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt tüntetik fel rossz színben – a szervezetet, amelyik oly sokat tett értünk a projekt megszervezésével –, hanem magukat az orvosokat is, akik részt vettek benne. Tartunk tőle, hogy ez a rossz szándék kihathat a bangladesi és a magyar orvosok kibontakozó baráti kapcsolatára, mint ahogy a két ország számunkra nagyon fontos viszonyára is.

Mindezek mellett a gyermekeink magánszférája is kulcsfontosságú kérdés a számunkra. Így igencsak helytelenítjük, hogy az ikreink története és a róluk készült fényképek, rajzok etikátlanul, előzetes beleegyezés nélkül jelenjenek meg bármilyen platformon.

Sziámi ikreink műtétsorozatára, az Operation Freedomra a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, a Dakkai Központi Katonai Kórház, és a Nemzeti Égési és Plasztikai Sebészeti Intézet szervezésében és lebonyolításában került sor. Mi, a szülők kizárólag ezeknek a bangladesi és magyar intézményeknek és azok hivatalos képviselőinek adtunk engedélyt, hogy bármilyen információt vagy tartalmat közzétegyenek az Operation Freedomról és az ikergyermekeinkről.
A gyermekeinkről készült fényképek, videók és az ő szenzitív egészségügyi adataik közzététele az engedélyünk és e három intézmény engedélye nélkül jelentősen sérti a jogainkat, elkötelezettségünket és a magánszféránkat.
A fentiek alapján ezért felhatalmazzuk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt, hogy hivatalosan képviselje a jogainkat Magyarországon, és tegye meg ott a szükséges lépéseket az ikreinkkel és orvosi kezelésükkel kapcsolatos valamennyi információ és adat védelmére.

Jelen nyilatkozatot mi kezdeményeztük, és a mi bengáli anyanyelvünkön tett kinyilatkoztatásunk egésze került angol nyelvű fordításra.

Tisztelettel:

Md. Rafiqul Islam és Taslima Khatun

Az eredeti angol nyelvű közleményt is közzétesszük.

 

Kapcsolódó hír:   Állásfoglalás a fejüknél összenőtt sziámi ikrek műtétsorozata utáni konfliktussal kapcsolatban 

 

KÉRÉS A SAJTÓMUNKATÁRSAKHOZ

A tisztelt sajtómunkatársakat kérjük, hogy alapítványunk önkéntes orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek kapcsán bármilyen hiteles információt kizárólag a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (CSAK) információs felületeiről (www.cselekves.orgfb.com/cselekves ) szerezzen be! Emailben az info@cselekves.org címre írva kérhet információt, tájékoztatást!

Tisztelettel, köszönettel,

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kuratóriuma