Állásfoglalás a fejüknél összenőtt sziámi ikrek műtétsorozata utáni konfliktussal kapcsolatban

Önkénteseink és a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kuratóriumának tagjai mélységes megdöbbenéssel tapasztalják, hogy dr. Csókay András, korábbi barátunk – társunk a küzdelmeinkben, aki a „végsőkig elmenő szeretet és békesség” gyakori szónoka –, az utóbbi hónapokban minden lehetőséget kihasználva, az ikrek műtétsorozatával kapcsolatban valótlanságokat állítva tudatos és szándékos konfliktus- és haragkeltést folytat szervezetünk ellen a megosztottság gerjesztésével.

Méltatlan állításaival dr. Csókay András közvetlenül karitatív alapítványunknak, missziós csoportunknak, de közvetve az általunk képviselt missziós munkának, a keresztény hívőközösség és Magyarország megítélésének is árthat.

A Cselekvés Alapítvány tevékenysége – nevéhez hűen – a cselekvésről szól; ezeket a cselekedeteket az orvos-szakmai és emberi elhivatottság, a segíteni vágyás mozgatja: semmit nem várva segíteni azoknak, aki erre rászorulnak. Ezt tesszük két évtizede itthon és külföldön. Néha teljes csendben, néha hangosabban; de mindig Isten támogató ereje segít minket.

Minden igyekezetünk ellenére egyre kevésbé tudtunk és tudunk megfelelni dr. Csókay Andrásnak a hittel és személyes imázsépítéssel kapcsolatos speciális és egyéni kommunikációs igényeinek, elvárásainak, mert azok szembementek a valós, tényszerű és hiteles közlésekre vonatkozó alapvető irányelvvel. Nem tudunk hozzájárulni egykori munkatársunk folyamatos – és csapattagjaink szerint is öncélúnak vélt – médiaszerepléseihez, amelyeknek az üzenete az egész humanitárius összefogásunk megítélésére nézve káros, sőt akár az ikrek rehabilitációját és az évtizedes múltra visszatekintő missziós munkánk folytatását is veszélyeztetheti.

Nem tudunk és nem szándékunk mindig reagálni a dr. Csókay András által folyamatosan átrajzolt, a múltat újra és újra más színben, valótlanul feltüntető „képre”, így bízunk abban, hogy megfelelően tájékozódva, a legmagasabb szintű szakmai és erkölcsi irányelveknek megfelelő, visszakereshető közleményeink nyomán csakis a valós kép marad meg az olvasókban, az érdeklődőkben!

A ikrek szülei továbbra is maximálisan kiállnak alapítványunk mellett és elhatárolódnak a szándékos konfliktuskeltéstől.

Alapítványunk a bangladesi kollégák és az ikrek szüleinek erőn felüli támogatásával továbbra is az ikrek további rehabilitációjára, a gyógyító és gyógyítást elősegítő munka folytatására koncentrál.

Köszönjük Önöknek a sok lelki támogatást és az elmúlt hónapok, esztendők biztató üzeneteit!

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kuratóriuma és önkéntesei nevében,

dr. Pataki Gergely, dr. Baranyai Krisztina, dr. Maksa Dániel, Ilcsik Mariann

Budapest, 2021.10.28.

KÉRÉS A SAJTÓMUNKATÁRSAKHOZ

A tisztelt sajtómunkatársakat kérjük, hogy alapítványunk önkéntes orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek kapcsán bármilyen hiteles információt kizárólag a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (CSAK) információs felületeiről (www.cselekves.orgfb.com/cselekves ) szerezzen be! Emailben az info@cselekves.org címre írva kérhet információt, tájékoztatást!

Tisztelettel, köszönettel,

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kuratóriuma