FRISS KÖZLEMÉNY: Két év után ma hazatérhettek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Rabeya és Rukaya 2021. március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába.

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt  a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az ikerkislányok szétválasztására. A szétválasztást az Alapítvány és önkéntes orvosai az „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az „Operation Freedom” utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

„Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal” – mondta az esemény alkalmából szervezett videókonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.

Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Dr. Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.

Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakembereiből álló rehabilitációs csapata videótelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal.  Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet Alapítványunk plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák Dr. Amin Salek vezetésével – aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében – átvették az idegsebészeti munka irányítását. 

Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó  állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A szétválasztott sziámi ikrek Rabeya és Rukaya és családjuk a kórházból való hazaengedés kapcsán rendezett ünnepségen – Fotó: Cselekvés Alapítvány/Fuchs Richárd

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért, és a lelki támogatásért.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2021.03.15.

OPERATION FREEDOM HÁTTÉRTÖRTÉNET:

Az “Operation Freedom” jelentése: Szabadság Műtét/ Szabadság Hadművelet. A név megválasztásában jelentősége van az elnevezés kettős jelentésének: Banglades 1971-ben, Magyarország 1848-ban vívott függetlenségi háborújára/szabadságharcára utalunk.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott 2019. januárjától Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. A 2019. augusztus eleji végső szétválasztás műtétje a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András technikai vezetésével. 

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai  és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik. Rukaya koponyacsont pótlása tavaly decemberben sikeresen megtörtént.  Rabeya  koponyáját borító szöveteinek előkezelése egy tavaly decemberben és idén márciusban az alapítvány plasztikai sebészeti csapata által szakaszosan behelyezett magyar tervezésű öntáguló szövettágító rendszerrel és sajátzsír átültetéssel történt.  Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei alapján orvosaink elkészítették a lágyrészfedések tervét elkészült a csontpótló implantátum is, ennek beültetése történt meg 2020. október 27-én.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozata több orvosszakmai terület szoros együttműködésével valósulhatott meg, beleértve az idegsebészetet, a plasztikai sebészetet, valamint az aneszteziológiát és intenzív terápiát is. A műtétsorozat lépései külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyithatják meg az utat.

A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány


(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Tisztelt Sajtómunkatársak!

Kérjük, hogy alapítványunk orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek kapcsán bármilyen hiteles információt CSAK a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (CSAK) információs felületeiről (www.cselekves.orgfb.com/cselekves és instagram.com/cselekves) szerezzen be és annak megjelölésével vegyen át ! (Szükség esetén sajtómunkatársunk, Krisztina telefonszáma:  06 20 360 19 16)

Köszönettel,

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány


Mivel a folytatódó rehabilitáció nagy anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS – a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!