ÉPSÉGBEN HAZATÉRTEK BANGLADESBŐL ORVOSAINK, TELJESÍTETTÉK A MISSZIÓT

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből.

Az orvosaink által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyán – múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után 5 nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek.

A  Covid-19 járvány miatt a posztoperatív szakaszban is fokozott biztonságra törekedtek orvosaink, így a gyermek a mai napon hagyhatja el az intenzív osztályt, s költözhetett vissza a családjához a kórházi szobába.

A rehabilitációs csapat a kislány mentális fejlettségének tesztelését a műtétet megelőzően elvégezte, az eredmények alapján további specifikus vizsgálatokat kért a bangladesi orvosoktól, illetve megtervezte mind Rabeya, mind Rukaya további rehabilitációját. A vizsgálatok otthoni kiértékelését követően teamünk mindkét kislány számára további fejlesztési tervet készít.

A tervezett koponyarekonstrukciós műtét mellett teamünk dr. Pataki Gergely vezetésével elvégezte még egy, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány márciusi missziója során orvoscsapatunk által sürgősséggel operált 9 éves koponyasérült kislány plasztikai műtétét is. Fatima hajas fejbőre alá egy az ikerkislányokéhoz hasonló szövettágítót ültettek be, annak érdekében, hogy egy jövőre végzendő 3. műtét után a kislány fejét kiterjedt, akadályozó és torzító hegek helyett egészséges hajas fejbőr boríthassa.

Dr. Csókay András idegsebészt pedig egy 10 éves fiú agytörzsi tumor eltávolító műtétéhez kérték fel közreműködőnek a kinti idegsebész kollégák.

Mindhárom műtét kapcsán a magyar orvosok a bangladesi orvosoknak elméleti és gyakorlati képzést nyújtottak. Alapítványunk nemcsak a legkiszolgáltatottabb sérült, beteg emberek életének jobbra fordításában segít Bangladesben, de egyúttal elérhetővé teszi a speciális magyar szakmai tudást a kinti kollégák számára is.

A műtétek sikeréért ismételten közösen imádkoztak a magyar katolikus és a bangladesi muszlim és hindu orvosok és a műtős személyzet. A világ egyik legnépesebb muszlim országában arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a 10 éve (az ikrek kapcsán 3 éve) különleges harmóniában zajló orvosi missziós együttműködéshez szükség volt egymás kultúrájának és vallásának elfogadására is.

Köszönjük mindenki jókívánságait, imáit, melyek a tudományos ötletek és a precíz logisztika mellett komoly segítséget jelentettek csapatunk számára.

Egyúttal továbbra is kérjük lelki támogatásukat, hiszen a megoperált kislány jó műtéti eredménye még nem mondható ki, az első egy hónapban még plasztikai és idegsebészeti szövődmények is lehetségesek.

(Missziós csapatunk: dr. Csapody Marcell, Császár Zsuzsanna, dr. Csókay András és dr. Pataki Gergely)

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.11.02.

A múlt héten orvosaink által elvégzett koponyahelyreállító műtét kapcsán utalunk korábbi híradásunkra :

https://cselekves.org/2020/10/27/ma-reggel-alapitvanyunk-orvoscsapata-vegrehajtotta-rabeyan-a-szetvalasztott-bangladesi-sziami-ikerlanyok-egyiken-a-koponya-helyreallito-mutetet/ :

KÉPGALÉRIA:

Fotók: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A cikk alján a képeket sorban, felirattal is megnézheti


FONTOS KÉRÉS !

A tisztelt sajtómunkatársakat kérjük, hogy alapítványunk orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek kapcsán bármilyen hiteles információt CSAK a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (CSAK) információs felületeiről (www.cselekves.orgfb.com/cselekves és instagram.com/cselekves) szerezzen be és annak megjelölésével vegyen át ! (Szükség esetén sajtómunkatársunk, Krisztina telefonszáma:  06 20 360 19 16)

A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink IDE kattintva érhetőek el.


OPERATION FREEDOM HÁTTÉRTÖRTÉNET:

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai  és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András vezetésével.

Rukaya koponyacsont pótlása tavaly decemberben sikeresen megtörtént.

Rabeya  koponyáját borító szöveteinek előkezelése egy tavaly decemberben és idén márciusban az alapítvány plasztikai sebészeti csapata által szakaszosan behelyezett magyar tervezésű öntáguló szövettágító rendszerrel és sajátzsír átültetéssel történt.  Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei alapján orvosaink elkészítették a lágyrészfedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum is, ennek beültetése történt meg ma.
A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozata több orvosszakmai terület szoros együttműködésével valósulhatott meg, beleértve az idegsebészetet, a plasztikai sebészetet, valamint az aneszteziológiát és intenzív terápiát is. A műtétsorozat lépései külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyithatják meg az utat.

Az idén augusztusban egy vezető sebészeti szaklapban az alapítvány orvosai által közreadott tudományos cikket és a műtétsorozatban alkalmazott technikai újításokat több külföldi orvosprofesszor is méltatta.

A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.


(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a folytatódó műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának képei (utánközlésük csak forrásmegjelöléssel lehetséges):

Rabeya ébredezik 6 órás műtétje után
Hossein, Pataki, Csókay és Salek doktorok Rabeya műtétje közben
A 6. órás műtét utáni pillanatok
Hazautazás
Pataki doktor, Csapody doktor és Csókay doktor a bangladesi kollégákkal kötéscserét végeznek
Kötéscsere után
Rabeya Édesapja és Hossein doktor bangladesi plasztikai sebész Rabeya ágyánál
Csapody doktor és Császár Zsuzsanna Rabeya műtétje után az intenzív osztályon
Életkép Dakkából
Csapody doktor ajándékot kap a katonai kórház parancsnokától
Császár Zsuzsanna ajándékot kap a katonai kórház parancsnokától
Alapítványunk speciális vizsgáló-neuropszichológiai kittet adományoz a bangladesi kórháznak
A misszióvezető, Pataki doktor köszönetet kap a Bangladesi Hadsereg Egészségügyi Szolgálatvezetőjétől és a Katonai Kórház Parancsnokától
Rabeya a bengáli és az angol ABC-t tanulja
A műtétek sikeréért ismételten közösen imádkoztak a magyar katolikus és a bangladesi muszlim és hindu orvosok és a műtős személyzet. A világ egyik legnépesebb muszlim országában arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a 10 éve (az ikrek kapcsán 3 éve) különleges harmóniában zajló orvosi missziós együttműködéshez szükség volt egymás kultúrájának és vallásának elfogadására is.
Technikailag sikeres volt Fatima a műtétje
Rabeya mosolyog
Rukaya, amint idősebbik nővérével játszik.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS – a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

One thought on “ÉPSÉGBEN HAZATÉRTEK BANGLADESBŐL ORVOSAINK, TELJESÍTETTÉK A MISSZIÓT

Comments are closed.