Ma reggel alapítványunk orvoscsapata végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet

FRISS HÍR: Ma kora reggel Bangladesben végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet alapítványunk, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata. Folytatódik az ikrek fejlesztése.

Az újrainduló első repülőgépjáratok egyikével orvoscsapatunk a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát. Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, dr. Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. Rehabilitációs teamünkből Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Rukayán tavaly decemberben végzett koponya-helyreállító műtétet orvoscsapatunk. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni alapítványunk. Az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió folytatódik. Kint létünk során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is tervezünk műtéteket végezni.

Az aktuális járványügyi helyzet miatt meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait csapatunk rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával segítette elő, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattagunk, csak hosszú kinti karantén után tud hazatérni.

Köszönjük, ha Önök is imádkoznak orvosmissziónk, küldetésünk sikeréért, és küldik felénk jókívánságaikat. Meggyőződésünk, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett nagyban segítette sokak támogató imája, lelki segítsége, amit továbbra is köszönünk szépen

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.10.27.

Fotók: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink IDE kattintva érhetőek el.)

A tisztelt sajtómunkatársakat kérjük, hogy alapítványunk orvoscsapata által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek kapcsán bármilyen hiteles információt CSAK a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány (CSAK) információs felületeiről (www.cselekves.orgfb.com/cselekves és instagram.com/cselekves) szerezzen be és annak megjelölésével vegyen át ! (Szükség esetén sajtómunkatársunk, Krisztina telefonszáma:  06 20 360 19 16)

OPERATION FREEDOM HÁTTÉRTÖRTÉNET:

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai  és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András vezetésével.

Rukaya koponyacsont pótlása tavaly decemberben sikeresen megtörtént.

Rabeya  koponyáját borító szöveteinek előkezelése egy tavaly decemberben és idén márciusban az alapítvány plasztikai sebészeti csapata által szakaszosan behelyezett magyar tervezésű öntáguló szövettágító rendszerrel és sajátzsír átültetéssel történt.  Az előzetesen elvégzett képalkotó vizsgálatok eredményei alapján orvosaink elkészítették a lágyrészfedések tervét, és a Debreceni Egyetem segítségével a kapott adatok alapján elkészült a csontpótló implantátum is, ennek beültetése történt meg ma.
A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozata több orvosszakmai terület szoros együttműködésével valósulhatott meg, beleértve az idegsebészetet, a plasztikai sebészetet, valamint az aneszteziológiát és intenzív terápiát is. A műtétsorozat lépései külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvos-szakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyithatják meg az utat.

Az idén augusztusban egy vezető sebészeti szaklapban az alapítvány orvosai által közreadott tudományos cikket és a műtétsorozatban alkalmazott technikai újításokat több külföldi orvosprofesszor is méltatta.

A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.10.27.


(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a folytatódó műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS – a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

2 thoughts on “Ma reggel alapítványunk orvoscsapata végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet

Comments are closed.