A sziámi ikrek szétválasztásÁRÓL SZÓLÓ TUDOMÁNYOS CIKK világszerte elismert orvostudományi lapban jelent meg

A sebészet területén világelsőnek számító amerikai Surgery szakfolyóirat 2020. augusztusi számában jelent meg a Rabeya és Rukaya szétválasztó műtétsorozatáról szóló cikk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának tollából.

„A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység, illetve 7 évnyi bangladesi plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. Ennek fontosságát egyedülálló módon a mostani tudományos értekezésben is sikerült hangsúlyozni” – mondta el a cikk első szerzője, Dr. Pataki Gergely, aki a teljes műtétsorozat fő koordinátora és a plasztikai sebészeti csapat vezetője is egyben.

„A változatos vallási háttérrel rendelkező nemzetközi csapat szeretne köszönetet mondani Istennek, aki lehetőséget és erőt adott ennek az egyedülálló nemzetközi együttműködésnek a megszervezésére, az ikrek számára jobb életminőséget lehetővé tévő műtétsorozatra, illetve átsegített minden nehézségen.”

A megjelent tudományos cikket és a műtétsorozatban alkalmazott technikai újításokat több orvosprofesszor – Dr. Gregory Heuer (Children’s Hospital of Philadelphia) és Dr. Christopher Moir (Mayo Clinic) – is méltatta a szaklapban.

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozata több orvosszakmai terület szoros együttműködésével valósulhatott meg, beleértve az idegsebészetet, a plasztikai sebészetet, valamint az aneszteziológiát és intenzív terápiát is.

A megjelent cikk teljes szövege 2020. szeptember 12-ig ingyenesen hozzáférhető ITT.

Az Operation Freedom műtétsorozatról

A koponyánál való összenövés még a sziámi ikrek között is igen ritka: minden 2,5 milliomodik szülésre jut egy ilyen eset. A probléma megoldása rendkívül nehéz, ezúttal egy gondosan megtervezett, számos innovációt (pl. 3D-modellezést és nyomtatást) igénylő műtétsorozattal vált lehetségessé.

Az Operation Freedom első szakasza sikerrel zárult 2018-ban, amikor február 28-án és augusztus 19-én megtörtént fő agyi szállítóér-hálózat szétválasztása rendhagyó módon, endovaszkuláris úton, azaz a combok fővénájából, érfalon belüli megközelítéssel. A forradalmi jelentőségű beavatkozásokat Dr. Hudák István végezte el a Dakkai Egyetemi Kórházban.

Ezt követte a műtétsorozat második szakasza, 6 hónapos magyarországi plasztikai sebészeti fázis, amikor összesen 44 beavatkozás történt alapítónk, dr. Pataki Gergely plasztikai és égési sebész vezetésével, amelyek által eddig példátlan mértékben sikerült növelni az ikrek fejbőre és lágyszövetei alá ültetett speciális magyar tervezésű szövettágító (expander) rendszer térfogatát. A különleges gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra szüleikkel és iskoláskorú testvérükkel. Szálláshelyükhöz gyorsan hozzászokva játékkal és a műtétsorozat folytatását előkészítő vizsgálatokkal teltek a napjaik január 25-ig, amikor a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai elvégezték az érkezésük célját jelentő műtétet a Semmelweis Egyetem műtőjében. Ekkor ültették be a fejük bőre, lágyrészei és a koponyacsont közé a különleges implantátumokat, amelyeket heti 1-2 beavatkozás során fokozatosan, ilyen kis gyermekeknél ezidáig elérhetetlennek tűnő nagyságúra sikerült tágítani, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű saját szövetet nyerjenek a hamarosan esedékes végső szétválasztás – tehát az agyak és a koponyák szétválasztása – során keletkező kiterjedt szövethiány fedésére. Még a méretes implantátumok dacára is mosolygósan, játékra és gondos felügyelet melletti sétára készen hagyták el hazánkat 2019. július 21-én családjukkal, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány két alapítójának, Pataki doktornak és a végső szétválasztást vezető Dr. Csókay Andrásnak a kíséretében. (Az Alapítvány köszönetnyilvánítása a sziámi ikrek szétválasztásához hozzájáruló magyar kórházaknak ITT olvasható.)

Az Operation Freedom harmadik szakaszát a 2019. augusztus 1-jén megkezdett végső szétválasztó műtét – tehát az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozás – sikerrel zárult: az ikrek állapota stabil, de szövődmények lehetségesek. Az operációra a dakkai központi katonai kórházban (CMH) került sor a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével. (A végső szétválasztó műtét teljes magyar csapatának névsora ITT olvasható.)

Most – 2019 őszétől kezdve – a műtétsorozat negyedik szakasza zajlik, amely Rabeya és Rukaya rekonstrukciós műtéteiből és rehabilitációjából áll, szintén a magyar orvoscsapat munkájával.

Az ikrek jelenlegi állapotáról és a folytatásról

A nemzetközi járványhelyzetre való tekintettel orvosaink legutóbb márciusban jártak Bangladesben, amikor Rabeyán sürgős műtétet végzett a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum hónapokkal később bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént. A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya eredetileg 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása, melyet a koronavírus-járványra való tekintettel előreláthatólag őszre halasztottunk. Az ikrek rehabilitációja folytatódik a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül, jelenleg napi szintű online kapcsolattartás útján. A rehabilitációs munkát dr. Csohány Ágnes rehabilitációs szakorvos és Császár Zsuzsanna gyermekpszichológus koordinálja, illetve részt vesz benne a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, Sirályné Hardi Margit is.

Rabeya fejlődése az augusztus 2-án zárult 33 órás végső szétválasztó műtét utáni 5. napon történt magához térését követően folyamatos. Mozgásfejlődését heti 3 alkalommal gyógytornász, a többi napokon a terapeuták által betanított, a szülők által végzett gyakorlatok biztosítják. Jelenleg önállóan jár, kézen fogva utánlépéssel lépcsőzik, ülő helyzetből önállóan feláll. Finommotorikája is sokat javult, rajzolgat, festeget, gyurmázik, mindkét kezét használva. Játékában most is a szerepjáték a domináns, ismétlődően újra játssza a kórházi helyzeteket, a családi helyzeteket. Alsó tagozatos nővére „iskolásat” játszik vele, sokat tanul abból is.

Rabeya képeskönyvet nézeget, színez. Figyelme felkelthető, az őt érdeklő témákban rögzíthető 10-15 percre. Mentális képessége korának megfelelő, rövid és hosszútávú memóriája egyaránt jó. Sok magyar szót tud, mindennapi élethelyzetekben előforduló kéréseket, felszólításokat kiválóan megért most is magyarul. Emlékszik a magyar gyermekdalokra: szívesen hallgatja, és kérésre énekli is őket. A csapat tagjait is felismeri, velük már ugyanolyan kedves, nyitott, huncut, mint magyarországi tartózkodásuk során. Rabeya önellátási képessége egyre jobb: megbízhatóan szobatiszta lett, cipőjét felhúzza, leveszi, biztatással mindkét kezét használja öltözködés közben. Önállóan eszik darabos ételt (a bangladesi kultúrában kézzel esznek, és szigorúan csak jobb kézzel).

Rukayánál a csapat december eleji kiutazásakor megtörtént a koponyacsont-pótlás. A csontpótló műtét sokat javított a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett kislány állapotán. Rendeződött a gyermek izomtónusa, s a mozgásterápia számára hozzáférhetőbbé vált. Ízületei jól kimozgathatóak, segítséggel már felállítható. Speciális ültetőszékében ültethető, puha darabos étellel biztonságosan etethető. Válogat az ízek között, édesanyja főztjét mindig megeszi.

Rukaya egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, amelyből határozottan a hangok érdeklik a legjobban. Hang irányába fordul, a hangforrás megtalálását követően arra fixál. Idegen és ismerős hangot egymástól biztosan megkülönböztet, kedvelt hangokra megnyugszik, énekkel percekre leköthető a figyelme. Nemtetszését érthetően kifejezi hanggal, gesztussal. Testvérei jelenléte jó hatással van rá, megnyugszik, ellazul, ha sírása miatt odajönnek hozzá.

Láthatóan erős a kapocs a két ikerkislány között: Rabeya játékát megszakítva sokszor megy oda Rukayához, csak hogy megsimogassa, megpuszilja őt.

Folytatódó bangladesi missziók

A márciusi kiutazás alkalmával a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai, Dr. Pataki Gergely és Dr. Kalatovics Artúr a következő bangladesi plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió pácienseinek előszelekcióját is elvégezték biztonságos, izolált, kórházi környezetben: 32 fejlődési rendellenességgel született, valamint égési sérült pácienst – főként gyermekeket – sikerült megvizsgálni és felvenni a műtéti programba. 2017-ben az Alapítvány hasonló missziójában kerültek látótérbe a fejüknél összenőtt sziámi ikrek is.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.07.31.

(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a folytatódó műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.