Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán sürgős műtétet kellett végrehajtani, a Cselekvés Alapítvány orvoscsapata épségben hazaért és a koronavírus elleni küzdelemben segít

A fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpár egyik tagján, Rabeyán sürgős műtétet végzett a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum néhány héttel ezelőtt bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént.

A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül.

A magyar rehabilitációs csapat szakemberei, a bangladesi kollégák és a szülők közti részletes konzultációt és egyeztetést követően megállapodás született mindkét gyermek Rabeya csontpótló műtétét követő rehabilitációjáról. A rehabilitációs csapat megkezdte a szükséges szervezőmunkát, amely magában foglalja a rehabilitáció ütemezését, az intézmény fogadókészségének biztosítását, valamint a szülők és a család életkörülményeinek megteremtését. Megállapodás született közös tudományos kutatás megkezdéséről is, amelynek irányításáról és szervezéséről is alapítványunk gondoskodik. Rabeya és Rukaya aktuális állapotáról friss és részletes írásos tájékoztatás olvasható alább, jelen közleményünk kiegészítéseként.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány rehabilitációs csapatának vezetőjeként ez alkalommal Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki. Dakkában csatlakozott Sirályné Hardi Margit, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora, aki második alkalommal volt kint egyhónapos szolgálatban.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai, Dr. Pataki Gergely és Dr. Kalatovics Artúr a mostani bangladesi látogatás alkalmával a 2020 nyarára tervezett plasztikai-helyreállító és égési sebészeti misszió pácienseinek előszelekcióját is elvégezték biztonságos, izolált, kórházi környezetben: 32 fejlődési rendellenességgel született, valamint égési sérült pácienst – főként gyermekeket – sikerült megvizsgálni és felvenni a műtéti programba. Egy nyolcéves, fejsérülést szenvedett kislány esetében sürgős műtétre volt szükség; az ő fején tenyérnyi szövethiányt látott el speciális módszerrel a magyar plasztikai sebészeti csapat a hazautazást megelőző napon.

A plasztikai sebészeti és rehabilitációs csapat biztonságos és a tervezettnél korábbi hazahozatala az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Bangladesi Népi Köztársaság Magyarországi Konzulátusának közös erőfeszítésével valósult meg, a járványügyi korlátozások miatti utolsó repülőgépjáratok egyikével.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 2002. óta tevékenykedik a magyar egészségügyi ellátórendszer minőségének javítása érdekében, és a jelenlegi koronavírus-járvány idején 38 kórházi ágy biztosításával és egészségügyi önkéntesek szervezésével segíti a megfertőződött betegek hazai ellátását.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.03.19.

(Képaláírások és fotó kreditek nagyítás után láthatóak. A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Részletes tájékoztatás a szétválasztott, most három és féléves sziámi ikrek állapotáról:

Rabeya fejlődése az augusztus 2-án zárult 33 órás végső szétválasztó műtét utáni 5. napon történt magához térését követően folyamatos. Mozgásfejlődését heti 3 alkalommal gyógytornász, a többi napokon a terapeuták által betanított, a szülők által végzett gyakorlatok biztosítják. Jelenleg önállóan jár, kézen fogva utánlépéssel lépcsőzik, ülő helyzetből önállóan feláll. Finommotorikája is sokat javult, rajzolgat, festeget, gyurmázik, mindkét kezét használva. Játékában most is a szerepjáték a domináns, ismétlődően újra játssza a kórházi helyzeteket, a családi helyzeteket. Alsó tagozatos nővére „iskolásat” játszik vele, sokat tanul abból is.

Rabeya képeskönyvet nézeget, színez. Figyelme felkelthető, az őt érdeklő témákban rögzíthető 10-15 percre. Mentális képessége korának megfelelő, rövid és hosszútávú memóriája egyaránt jó. Sok magyar szót tud, mindennapi élethelyzetekben előforduló kéréseket, felszólításokat kiválóan megért most is magyarul. Emlékszik a magyar gyermekdalokra: szívesen hallgatja, és kérésre énekli is őket. A csapat tagjait is felismeri, velük már ugyanolyan kedves, nyitott, huncut, mint magyarországi tartózkodásuk során.

Rabeya önellátási képessége egyre jobb: megbízhatóan szobatiszta lett, cipőjét felhúzza, leveszi, biztatással mindkét kezét használja öltözködés közben.

Önállóan eszik darabos ételt (a bangladesi kultúrában kézzel esznek, és szigorúan csak jobb kézzel). Rabeyának a jobb keze érintett, a falatkák elkészítésében még ügyesednie kell. Önállósodásában nagy segítséget jelent Sirályné Hardi Margit konduktor, aki második alkalommal töltött kint egy hónapot a család mellett, és vett részt mindkét gyermek rehabilitációjában.

Rukayánál a csapat december eleji kiutazásakor megtörtént a koponyacsont-pótlás. A csontpótló műtét sokat javított a végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett kislány állapotán. Rendeződött a gyermek izomtónusa, s a mozgásterápia számára hozzáférhetőbbé vált. Ízületei jól kimozgathatóak, segítséggel már felállítható. Speciális ültetőszékében ültethető, puha darabos étellel biztonságosan etethető. Válogat az ízek között, édesanyja főztjét mindig megeszi.

Rukaya egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, amelyből határozottan a hangok érdeklik a legjobban. Hang irányába fordul, a hangforrás megtalálását követően arra fixál. Idegen és ismerős hangot egymástól biztosan megkülönböztet, kedvelt hangokra megnyugszik, énekkel percekre leköthető a figyelme. Nemtetszését érthetően kifejezi hanggal, gesztussal. Testvérei jelenléte jó hatással van rá, megnyugszik, ellazul, ha sírása miatt odajönnek hozzá.

Láthatóan erős a kapocs a két ikerkislány között: Rabeya játékát megszakítva sokszor megy oda Rukayához, csak hogy megsimogassa, megpuszilja őt.

A jelen misszió egyik fő célja volt a rehabilitációs csapat számára egy olyan hosszú távú rehabilitációs tervezet kidolgozása is, amely tekintetbe veszi a bangladesi és magyar rendszerek különbözőségét, gondoskodik mind szervezeti, mind egyéni szinten a tevékenységek összehangolásáról, bevált korai fejlesztési gyakorlatokat ajánl és fogadtat el, megalapozza a közös tudományos kutatásban való együttműködést is.

A szétválasztott ikrek állapota az Alapítványunk által februárban közzétett, összesen félórányi videóriportban is megtekinthető ITT.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2020.03.19.

(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a folytatódó műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

2 thoughts on “Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán sürgős műtétet kellett végrehajtani, a Cselekvés Alapítvány orvoscsapata épségben hazaért és a koronavírus elleni küzdelemben segít

Comments are closed.