Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán és Rukayán is rekonstrukciós műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.

Rukaya koponyacsontpótláson esett át december 3-án. A műtétet Dr. Csókay András és Dr. Valálik István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész végezte.

Rukayánál szeptember elején, a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar következtében. Az ebből adódó szövődmények kapcsán az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél akkor jelentős állapotromlás alakult ki, de október végén már ő is elhagyhatta az intenzív osztályt, és azóta ismét folyamatos javulás jeleit mutatja. Állapota a műtét után stabil, azonban a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültetett be december 4-én Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András, hogy a fokozatos tágítással nyert szövetek elősegítsék a 2020 első felében tervezett koponyacsontpótlást. Orvosaink hegplasztikát és saját zsírral történő hegkezelést is végeztek a kislányon, akinek a műtét utáni állapota szintén stabil.

Rabeya az augusztus 2-án zárult 33 órás maratoni végső szétválasztás után öt nappal magához tért, s azóta fejlődik, beszél, játszik, és már önállóan lábra tud állni. Az ikrek fejbőre alá korábban is került szövettágító implantátumrendszer Dr. Pataki Gergely vezetésével, mégpedig január 25-én, a műtétsorozat Magyarországon zajlott plasztikai sebészeti szakasza során, amelyet akkor féléves hazai tágítási időszak követett a végső szétválasztáskor keletkező szövethiány fedésére.

A műtétek aneszteziológiai és intenzív terápiás szakmai vezetője Dr. Csapody Marcell volt. A következő beavatkozásra előreláthatólag a jövő év első felében kerül sor.

Az ikrek szétválasztó műtétsorozata, a magyar szervezésű Operation Freedom negyedik szakaszához tartozik még az ikrek rehabilitációja, amelyhez a csapat gyermekrehabilitációs szakorvosa, Dr. Csohány Ágnes, valamint gyermekklinikai szakpszichológusa, Császár Zsuzsanna mellett segítséget nyújt a Semmelweis Egyetem Pető András Karának jelenleg is Dakkában tartózkodó konduktora, Sirályné Hardi Margit is.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és 7 évnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás a kapott lelki támogatásért.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2019.12.04.

// A speciálisan tervezett koponyacsontpótló implantátumot a Debreceni Egyetem biomechanikai tanszéke készítette Prof. Csernátony Zoltán vezetésével – amely a Honvédkórházon keresztül jutott el Alapítványunkhoz adományként –, az ahhoz szükséges számítógépes és nyomtatott 3D modelleket pedig Falk György és Dr. Czeibert Kálmán készítették.

(Kiemelt képünkön: 1. Rabeyát vizsgálja Dr. Pataki Gergely, a háttérben Rukaya édesanyja ölében. 2. Rabeya édesanyja ölében. 3. Rukaya édesanyja ölében. 4. Rabeya játszik. Fotók: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink és médiamegjelenéseink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a folytatódó műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

2 thoughts on “Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán és Rukayán is rekonstrukciós műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata

Comments are closed.