A Cselekvés Alapítvány köszönetnyilvánítása a sziámi ikrek szétválasztásához hozzájáruló magyar kórházaknak

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 35 fős orvosokból és egészségügyi dolgozókból álló csapata augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtét keretein belül végezte el a hároméves fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek, Rabeya és Rukaya koponyájának és agyának végső szétválasztását Dakkában.

Az Alapítvány orvosait több mint 500 missziós műtét nyomán, 2017 novemberében kérték fel az ikrek szétválasztásra, melyet az „Operation Freedom” névre keresztelt többlépcsős, több orvos-szakmai területet felölelő műtétsorozattal sikerült kivitelezni.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergelynek, a teljes műtétsorozat fő koordinátorának a vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével. Amellett, hogy sikerült megteremteni a jobb élet lehetőségét a két hároméves kislánynak, a lépések külön is tudományos jelentőséggel bírnak: új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány ezúton szeretne köszönetet mondani a magyar kórházak közötti összefogásért, amely lehetővé tette a 35 fős csapat delegálását Dakkába, illetve szakmai hátteret biztosított a műtétsorozat magyarországi szakaszához, továbbá a végső szétválasztást előkészítő vizsgálatokhoz.

Az Alapítvány által szervezett és kivitelezett „Operation Freedom” nemzetközi humanitárius egészségügyi projekt eddig a Semmelweis Egyetem, a Honvédkórház, a Szent János Kórház, a Heim Pál Gyermekkórház, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ és a Premium Plasztikai Sebészet szakértőinek segítségével valósult meg.

Az Operation Freedom az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukciós műtétekkel folytatódik.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2019.08.27.

(Képünkön Dr. Pataki Gergely speciális kötést helyez fel az ikrekre a műtétsorozat magyarországi szakasza során, a szövettágítási időszakban 2019 tavaszán. Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány. A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi közleményeink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.