Közös imát kérünk szépen a szétválasztott sziámi ikrek teljes felépüléséért

2021.

február 10.

Örömmel tudatjuk, hogy a fejüknél összenőtt, és a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes orvosai és egyéb egészségügyi szakemberei, valamint az ikrek szétválasztására tervezett sok szakma támogatásával létrejött műtétsorozatban, az Operation Freedom projektben résztvevő bangladesi orvosok és egészségügyi szakemberek által 2019 augusztusában szétválasztott kislányok e hónapban családjukkal együtt elhagyják az eddig otthonukul szolgáló Dakkai Központi Katonai Kórházat, és 2 év után visszatérnek a civil életbe.

Tovább a hírhez: Friss hírek a szétválasztott sziámi ikrek állapotáról. Út az új élet felé

2020.

november 2.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsoportja missziója teljesítését követően a hétvégén épségben, egészségesen hazaérkezett Bangladesből.

Az orvosaink által tavaly szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén – Rabeyán – múlt héten végrehajtott koponya-helyreállító műtét után 5 nappal a kislány állapotát a misszió orvoscsoportja továbbra is jónak látja, de szövődmények továbbra is lehetségesek. A Covid-19 járvány miatt a posztoperatív szakaszban is fokozott biztonságra törekedtek orvosaink, így a gyermek a mai napon hagyhatja el az intenzív osztályt, s költözhetett vissza a családjához a kórházi szobába.

Tovább a hírhez: Épségben hazatértek Bangladesből orvosaink, teljesítették a missziót

október 27.

FRISS HÍR: Ma kora reggel Bangladesben végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet alapítványunk, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata. Folytatódik az ikrek fejlesztése.

Az újrainduló első repülőgépjáratok egyikével orvoscsapatunk a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát. Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek.

Tovább a hírhez: Ma reggel alapítványunk orvoscsapata végrehajtotta Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet

október 16.

Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére készülnek a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai és a jövő héten kiutaznak Bangladesbe. A rehabilitációs team a gyermekek jövőjét szervezi.

Rabeya nyárra tervezett koponyarekonstrukciós műtétét a koronavírus járvány miatt halogatták  orvosaink, azonban a műtét elvégzése most már nem tűr további halasztást, mivel biztosítani kell az agy fokozott védelmét,  a beültetett szövettágítók további növekedése pedig a bőr minőségének romlását idézheti elő. Mindemellett hála a jó rehabilitációs munkának, és Rabeya töretlen életerejének,  a kislány egyre mozgékonyabb, nagyon aktív. A szülőknek minden pillanatban figyelniük kell rá, mivel már szaladgál, s egy elesés súlyos helyzeteket idézhet elő. Emiatt döntöttek az alapítvány önkéntes orvosai  a halaszthatatlan októberi kiutazás mellett.

Tovább a hírhez: Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétére utaznak ki a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai

március 19.

A fejüknél összenőve született bangladesi sziámi ikerpár egyik tagján, Rabeyán sürgős műtétet végzett a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapata Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

A márciusi beavatkozásra a december elején beültetett szövettágító implantátum néhány héttel ezelőtt bekövetkezett nem kívánt állapotváltozása miatt volt szükség: a kislány homlokán kiterjedt seb keletkezett, amelynek ellátásával egyidejűleg az implantátum és a környező szövetek rekonstrukciója is megtörtént. A sikeres műtéti szakaszt követően így remélhetőleg biztonsággal elvégezhető lesz Rabeya 2020 nyarára tervezett koponyacsont-pótlása.

Tovább a hírhez: Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán sürgős műtétet kellett végrehajtani, a Cselekvés Alapítvány orvoscsapata épségben hazaért és a koronavírus elleni küzdelemben segít

2019.

december 4.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár „Operation Freedom” névre keresztelt műtétsorozata folytatódik: a hároméves kislányok december 3-án és 4-én helyreállító műtéteken estek át a Bangladesbe visszalátogató szakembereink jóvoltából.

Rukaya koponyacsontpótláson esett át december 3-án. Rabeya hajas fejbőre alá további speciális öntáguló szövettágítókat ültettek be december 4-én orvosaink.

Tovább a hírhez: Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeyán és Rukayán is rekonstrukciós műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata

 november 1.

Mint ahogyan arról szeptember 13-án beszámoltunk, Rukayánál a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar volt, következményeképpen pedig az addig folyamatosan javuló állapotú gyermeknél nagymértékű agykárosodás történt: felépülése várható mértékének tekintetében jelenleg nem lehet szakmailag felelős nyilatkozatot tenni.

Az Operation Freedom folytatásához, a rehabilitációs munka sikerességéhez magyar szakembereink és a bangladesi kollégák kitartó munkája mellett továbbra is nagy szükség van az ima jelentette lelki háttérre, melyet a Cselekvés Alapítvány teljes orvos-egészségügyi csapatának nevében köszönünk szépen.

október 24.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában.

Tovább a hírhez: Szétválasztott sziámi ikrek: Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, a műtétsorozat folytatódik

szeptember 13.

Vezető orvosaink visszautaztak Dakkába, hogy felmérjék az augusztus 1-jén és 2-án 33 órás maratoni műtéttel szétválasztott bangladesi sziámi ikrek állapotát, valamint megkezdjék az Operation Freedom műtétsorozat negyedik szakaszának, a rehabilitációnak és a koponyarekonstrukciónak a tervezését, illetve kivitelezését.

Tovább a hírhez: Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya rekonstrukciós műtéten esett át, Rukaya súlyos szövődmény után lábadozik

szeptember 4.

Az Operation Freedom műtétsorozatot az ikrek rehabilitációjával és másodlagos koponyarekonstrukcióval folytatjuk. A gyermekek állapotáról – egy ilyen komoly műtét természetes velejárójaként, mint az egy hónappal ezelőtti végső szétválasztás – még hetek múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.

Továbbra is hálásak vagyunk minden lelki és anyagi támogatásért.

augusztus 21.

A 33 órás maratoni végső szétválasztó műtét után 19 nappal az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét. Állapota stabil. Ikertestvérét, Rabeyát – aki két hete tért magához, s azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik – édesanyjuk már ölbe is veheti.

Tovább a hírhez: A Cselekvés Alapítvány orvosai által szétválasztott sziámi ikerpár másik tagja, Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét

augusztus 14.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott hároméves kislányok állapota változott: Rabeyánál pozitív fejleményekről számolhatunk be, Rukaya viszont speciális vírusos lázzal küzd, így állapota kritikus.

Az imákból nyert lelki támogatásért továbbra is hálásak vagyunk.

Tovább a hírhez: Szétválasztott sziámi ikrek: Rabeya mosolyog, beszél és eszik, Rukayának speciális vírusos láza van

augusztus 9.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, stabil állapotú hároméves kislányok egyike magához tért: Rabeya mozgatja a végtagjait, felismeri édesanyját, figyeli a környezetét.

Tovább a hírhez: Magához tért a szétválasztott sziámi ikrek egyike, a másiknak is önálló a légzése

augusztus 7.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott sziámi ikrek túl vannak a műtétet követő ötnapos időszakon.

Az igen összetett, több mint 30 órás műtét a gyermekek összenőtt koponyájának és agyának szétválasztását, majd a ki nem fejlődött részek pótlását és a sebfedést jelentette.

Az augusztus 2-án befejeződött operáció után még továbbra is szövődmények alakulhatnak ki. Vezető orvosaink állandó felügyelete, többek között háromfős magyar anesztezológusi teamünk helytállása szükséges a bangladesi kollégák segítségével. Az ikrek állapotának stabilitása változatlan, egy ilyen hosszú agyműtét után még altatás indokolt.

A végső szétválasztás a több mint másfél éve zajló „Operation Freedom” műtétsorozat harmadik szakaszát jelentette, melyet a fő agyi szállítóér-szakaszok érfalon belüli szétválasztása, illetve egy speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fokozatos tágítása előzött meg.

Alapítványunk munkájához egyaránt nélkülözhetetlen a tudományos felkészültség és az imákból nyert lelki támogatás, amelyért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2019.08.07.

(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi médiamegjelenéseink és közleményeink IDE kattintva érhetőek el.)


Mivel a műtétsorozat óriási anyagi terhet jelent kis közhasznú Alapítványunk karitatív orvoscsoportjának, szeretettel fogadjuk az adományokat.

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, a Vodafone és a Telenor hálózatából)

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.