Bangladesben végzi a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végső szétválasztó műtétjét

Tekintettel a médiában megjelent valótlan állításokra, az alábbi közleményt tesszük közzé a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek végső szétválasztó műtétjével kapcsolatban. (Sem Csókay doktor, sem csapatunk többi orvosa nem nyilatkozott erről sehol, és a beavatkozás utánig nem is fog.)

A fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A több szakaszból álló, több orvos-szakmai területen is innovatív megközelítést kívánó, Alapítványunk vezető orvosai által „Operation Freedom”-nak keresztelt műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben Dr. Hudák István vezetésével.

Az immáron két és féléves gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Erre a műtétre, s a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudjuk befedni majd a kicsiknél. A speciális plasztikai sebészeti beavatkozásokat Pataki doktor végezte, ezek részben a Semmelweis Egyetemen zajlottak, az egyetem munkatársainak hathatós segítségével, részben pedig a Premium Plasztikai Sebészeten. A Heim Pál Gyermekkórház CT vizsgálattal segített.

A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt.

Jelenleg már oly mértékben sikerült növelnünk a szövettágító implantátumok térfogatát itt Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa, mert korábban elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyermekeknél.

A család vezető orvosaink kíséretében visszarepül Bangladesbe. A Dr. Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis, a 2019 nyarán esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. A tervezéshez és kivitelezéshez speciális 3D-modellezési technológiát is alkalmazunk. Alapítványunk 35 fős magyar missziós csapattal készül, amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

A csapat hisz a hit és a tudomány erejében, mert mindkettő segíti a műtétsorozatot.

A fejleményekről beszámolunk. Kérjük szépen a sajtó munkatársait és minden kedves érdeklődőt, hogy a család és az ikrekért dolgozó csapatunk nyugalmának biztosításával, illetve imával járuljanak hozzá a műtétsorozat sikeréhez.

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 2019. július 16.

Fotó kredit: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány / Bemer Miklós

(A sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatával kapcsolatos eddigi médiamegjelenéseink és közleményeink IDE kattintva érhetőek el.)


Az Ön adományára MOST van szükségünk, hogy életeket menthessünk!

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

One thought on “Bangladesben végzi a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végső szétválasztó műtétjét

Comments are closed.