Dr. Szeifert György idegsebész 2019-es nigériai missziója

Szeifert doktor február első hetében ismét Nigériába utazott, ahol tavaly tizennyolc sikeres operációt végzett gyereken és felnőtteken: koponya és gerincműtéteket.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány színeiben zajló misszió azért kiemelkedő fontosságú, mert az ottani pácienseknek esélyük sem lenne a gyógyulásra, biztos halál várna rájuk.

A műtő műszerfelszereltsége gyakorlatilag annyi, amennyit az előző években egyik alapítónk, Dr. Csókay András idegsebész a bőröndjében oda tudott vinni.

„Meglepően meleg fogadtatásban volt részem. Érkezésem másnapján egy templom szentelő ünnepségen, több ezres gyülekezet előtt mutattak be engem, két pécsi altatóorvos kolléganőmmel (Dr. Ezer Erzsébet és Dr. Szenohradszki Katalin) együtt a helyieknek, mint magyar misszionáriusokat, akik ingyen gyógyítják a rászoruló szegényeket.

Hihetetlen az a kontraszt, hogy Onitsha város szegény negyedében az emberek az utolsó fillérjükből csodálatos templomot építenek. Amilyen szegények, olyan nagy az Úristenbe vetett hitük, és amikor belépnek ebbe a nagyszerű templomba, ők is ugyanúgy Isten gyermekének érzik magukat, ahogy tehetősebb embertársaik. Bizalommal és ragaszkodással vesznek körbe minket, reménykednek egy jobb jövőben.

Az első héten öt beteget sikerült megoperálnom kolléganőim hathatós segítségével. Az ő műtétjüket máshol nem vállalták, mert nem tudták kifizetni az árát, mi viszont fizetség nélkül tettük.

A műtő meglehetősen szerény körülmények között üzemel. A személyzet és a nővérek viszont kifejezetten érdeklődőek, szívesen fogadják az oktatásainkat, tanácsainkat.

A kórtermek európai szemmel elképzelhetetlenül szegényesek. Például sokszor lepedő sincs az ágyakon, egy helyiségben 15-20 ágy van összezsúfolva, azok is ütöttek-kopottak, az ablakok kiverve…

Nagyon érdekes, hogy sok nővér és műtősnő gyereke is ott van a kórtermekben, a műtő előkészítőben, mert napközben nem tudják hova tenni őket. Nemritkán a hátukon hordozzák a babákat. Nem is értem, hogy nem féltik őket a fertőzésektől, de talán más lehetőségük nincs is.

Az első hét végén meglepetésben volt részünk. Onitsha érseke, Dr. Valerian Okeke személyesen köszönte meg missziós szolgálatunkat és az érseki palotában fogadást adott a tiszteletünkre. Olyan nagyra értékelte a tevékenységünket, hogy a kórház előtt a nigériai zászló mellé a magyar zászlót is fel fogják húzni.

Üdvözletemet küldöm az otthoniaknak!” – mondta Szeifert doktor az olvasonaplonk.hu oldalon.

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

One thought on “Dr. Szeifert György idegsebész 2019-es nigériai missziója

Comments are closed.