Tudományos áttörés, missziók és hazai segítség – ezt jelentette 2018-ban a Cselekvés

Hiszünk benne, hogy aki szívből segíteni szeretne, megkapja rá a lehetőséget. Arról viszont álmodni sem mertünk volna a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 16 évvel ezelőtti létrehozásakor, hogy egyszer orvostudományi áttörést jelentő műtéteket végezhetünk majd, és a világ legszegényebb országaiba szervezhetünk missziókat.

Miután 2002-ben két ember, két orvos barátságából és közös segíteni vágyásából megszületett közhasznú Alapítványunk, a munka jó ideig csendben, hazánk határain belül folyt.

Szorgalommal, alázatosan – mindennap azt figyelve, hogy milyen módon lehetne javítani a magyar egészségügyi ellátás körülményeit. Tartós használatba adtunk  erre a célra beszerzett kórházi ágyakat, hogy eljussanak oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk (30 kórház, idősek otthona és szociális otthon részesült ebből).  Nélkülözhetetlen eszközöket és gépeket igyekeztünk beszerezni a gyógyításhoz. Emellett pedig előadásokat tartottunk, illetve rászorulókat (gyermekeket, nagycsaládosokat, időseket, fogyatékkal élőket) segítő szociális intézményeket is támogattunk. Kongresszusokat, tréningeket szerveztünk, hozzájárultunk az orvos-szakmai diskurzushoz.

Amikor 2010-ben elkezdtük szervezni az első bangladesi plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziót, és szembesültünk annak nehézségeivel – többek között a mielőbbi ellátásra szoruló súlyos esetek számával, a gyógyításhoz szükséges korszerű sebészi technikák alkalmazásának adott körülmények közötti kihívásával, vagy az éjjel-nappal sorozatban végzett műtétek embert próbáló mivoltával –, nem adtuk fel. Sőt, inkább a gyógyult vagy gyógyuló, immáron teljesebb életre esélyt kapott kicsi és nagy pácienseink, valamint a kinti kollégáink hálájából töltekezve újból és újból nekifutottunk. De továbbra is csöndben, hiszen a magyarországi tevékenységünk folytatása melletti évenkénti missziók ellenére egészen 2015-ig még weboldalunk sem volt.

Annyit dolgoztunk, hogy 13 évig egyszerűen nem jutott időnk mellette még hírt is adni arról, amit csinálunk.

A munka (szerencsére) nem lett kevesebb, és már mi is többen vagyunk. Rátaláltunk azokra, akik osztoznak a segíteni vágyásunkban. Kis karitatív orvoscsoportként 2018-ban jött el számunkra az a pont, hogy igazán fontossá vált írni és beszélni a munkánkról. Innovatív műtéteket már korábban is végeztünk – például végtag-megmentő operációt balesetet szenvedett magyar édesanyánál; szabadlebeny-átültetést hátról sarokra egy áramütést szenvedett bangladesi kisfiúnál, aki ennek köszönhetően tud járni ismét; vagy óriás agydaganat-eltávolítást egy nigériai várandós kismamánál, aki magzatával együtt sikeresen túlélte az igen összetett idegsebészeti beavatkozást –, de a fejüknél összenőtt kétéves sziámi ikrek közös agyi szállítóér-szakaszának forradalmi, érfalon belüli technikával történt szétválasztása volt az első eset, aminek nem várhattunk a közhírré tételével. Azért nem, mert a Dr. Hudák István által elvégzett kétlépcsős beavatkozás agyi érrendellenességgel élők ezreinek nyújthat nyílt műtét nélküli reményt világszerte. S azért sem, mert ha a hosszú évek óta tartó missziók nyomán a mi Alapítványunk orvosait kérték fel a bangladesiek az ikrek szétválasztására, akkor emberi és szakmai kötelességünk a sebészeti technikák terén új ösvényeket kitaposó műtéteink lényegének megosztása másokkal, mivel ezzel reményeink szerint életet menthetünk.

2018-ban abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyik legkiválóbb tagunkat, Kalatovics doktort el tudtuk küldeni a Kutupalong rohingya menekülttáborba, Bangladesbe, ahol hatékonyan tudott segíteni és számos értékes tapasztalattal gazdagodott.

Miközben a missziók folytatódnak, és a Magyarországon segítségre váró kiszolgáltatottak száma sem lesz kevesebb, anyagi forrásaink pedig sajnos végesek, így idén megteremtettük a bankkártyás adományozásra is a lehetőséget…

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Mindenkinek, aki figyelemmel kíséri a munkánkat, tevékenységünket. Azoknak pedig különösképpen, akik hírt adnak rólunk, illetve támogatnak is bennünket!

A 2018-as évünk hírei, eseményei, médiamegjelenései itt érhetőek el: cselekves.org/2018

Boldog Új Évet Kívánunk! Bízunk benne, hogy a 2019-es esztendő még több sikeresen megoldott kihívást, még több gyógyult beteget hoz.

Üdvözlettel:

dr. Csókay András és dr. Pataki Gergely
a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítói

Sándor Alexandra Valéria
a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője


PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!


Néhány fotó 2018-ból:


Legfontosabb bejegyzéseink 2018-ból:

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

One thought on “Tudományos áttörés, missziók és hazai segítség – ezt jelentette 2018-ban a Cselekvés

Comments are closed.