Pataki doktor a világ legnagyobb plasztikai sebészeti intézményének megnyitóján

Alapítónk, dr. Pataki Gergely díszvendégként vett részt a világ eddigi legnagyobb plasztikai és égési sebészeti intézményének megnyitóján 2018. október 23-án Dakkában, ahol újabb vizsgálatokat végzett különleges kis páciensein, a fejüknél összenőtt kétéves sziámi ikreken.

Pataki doktor 2011. óta szervez plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesbe az Alapítvánnyal és a For-Bangladesh Egyesülettel, ahol a rászorulók ellátása mellett a helyi orvosok oktatásában, képzésében is részt vesz. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a délkelet-ázsiai országban még 2011-ben működő összesen 10(!) plasztikai sebész száma 50-re bővült, és a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány támogatásával létrejöhetett az 500 ágyas új kórház, a Sheikh Hasina National Institute of Burn And Plastic Surgery.

Az intézmény azért is kiemelt jelentőségű, mert a körülbelül 168 millió lakosú Bangladesben igen gyakoriak a műtéti megoldást igénylő fejlődési rendellenességek és az égési sérülések – ilyen esetekben a szakszerű orvosi segítséggel jelentős életminőség-javulást lehet elérni, valamint akár a munkaképesség megteremtését vagy visszanyerését is.

A kiemelt fényképen látható Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnök asszonya, Md. Nazim egészségügyi miniszter, illetve Rabia és Rukaya – a fejüknél összenőtt sziámi ikrek, akiknek a szétválasztó műtétsorozatára Alapítványunk magyar orvoscsoportját kérték fel – a szüleikkel.

A team vezetője Dr. Csókay András idegsebész. A kislányok Dr. Hudák István endovaszkuláris specialista jóvoltából már sikeresen túlestek az agyi szállítóér-hálózat kétlépcsős szétválasztásán. A következő lépés a speciális szövettágító expanderek beültetése, tehát a bőrnyújtás lesz, hogy a végleges szétválasztás után legyen mivel fedni az akkor keletkező hatalmas sebfelületet – ez plasztikai sebészeti feladat Pataki doktor szakmai irányítása mellett.


Kapcsolódó hírek:

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.