Magyar sebészek sikerrel folytatják a fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztását

Összesen 14 órányi eredményes operáción jutott túl 2018. augusztus 19-én a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány háromfős orvoscsoportja. Dr. Csókay András és Dr. Hudák István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a korábbi eredményes bangladesi szakorvosi missziók nyomán kapta meg a felkérést tavaly a kétéves Rabia és Rukia szétválasztására.

A koponyánál való összenövés még a minden 5-6 milliomodik élve szülésnél előforduló sziámi ikrek között is igen ritka: az összes eset mindössze 2-6%-a. A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges, amelynek első lépése február 28-án sikerrel zárult: ekkor a fő agyi szállítóér-hálózat szétválasztása történt meg rendhagyó módon, endovaszkuláris úton, azaz a combok fővénájából az érfalon belüli megközelítéssel.

Az orvostudományi áttörést jelentő, kétlépcsős agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére most került sor. A tervezés és a kivitelezés új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

A hátralévő beavatkozásokra való hazai felkészülés során nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és 3D-s modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével derült fény arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra a végleges koponyaszétválasztás megkönnyítéséhez. Ezt a műtétet végezték most el az Alapítvány orvosai – ismét a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakemberének, Hudák doktornak a vezetésével Bangladesben.

Az ikreknek hamarosan várhatóan még egy plasztikai sebészeti műtéten, szövettágító beültetésen kell átesniük Pataki doktor vezetésével, amelyet a legnehezebb idegsebészeti-plasztikai sebészet műtét, az agyak és koponyák végleges szétválasztása, továbbá a a koponyák helyreállítása követ majd.

Dr. Hudák István a Honvédkórház Idegsebészeti Osztályának főorvosa, Dr. Csókay András ugyanott osztályvezető főorvos, Dr. Pataki Gergely pedig a Szent János Kórház Gyermeksebészeti Osztályának plasztikai sebészeti ambulanciáját vezeti, s egyben a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa is.

(A sziámi ikrek szétválasztó műtétjével kapcsolatos eddigi médiamegjelenéseink és közleményeink IDE kattintva érhetőek el.)


Az Ön adományára MOST van szükségünk, hogy életeket menthessünk!

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.