Rohingya menekültek helybeni orvosi ellátását támogattuk

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 1 millió forintos eszközadománnyal támogatta a Magyar Református Szeretetszolgálat menekülttábori misszióra induló 10 fős csoportját, illetve saját költségen egyik munkatársát, dr. Kalatovics Artúrt is delegálta, hogy együtt segítsenek a dél-bangladesi Cox’s Bazarban lévő rohingya menekülttábor lakóinak általános orvosi ellátásában 2018. július 9-től csaknem két héten át.

Az elmúlt évben előfordult, hogy naponta 15 000 rohingya érkezett Dél-Bangladesbe a szülőföldjükön, Mianmarban átélt szisztematikus erőszak és üldözés miatt. A népcsoport populációja körülbelül 1,5-2,5 millióra tehető; Cox’s Bazarba becslések szerint eddig 1,3 millióan(!) menekültek. A segítségnyújtás – amely az orvosi betegellátás mellett, javarészt orvosi felvilágosító munkából, betegszűrésekből, és a helyi orvosok kiképzéséből állt – a világ jelenleg legnagyobb menekülttáborában a Kutupalong-Balukhasi menekülttáborban valósult meg.

A bangladesiek igyekeznek a tőlük telhető legjobb fogadtatásban részesíteni őket, náluk új otthonra lelhetnek. Elkél azonban a segítség, így amikor a MRSZ megkereste a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány alapítóját, dr. Pataki Gergelyt, hogy a 2011. óta folytatott plasztikai és helyreállító sebészeti missziók során kiépített kapcsolatai által segítsen a szervezésben és az engedélyek beszerzésében, egyértelmű volt, hogy mi is kivesszük a részünket a segítségnyújtásból.

Munkatársunk, Kalatovics doktor kiképzését és utazását teljes egészében Alapítványunk állta. Emellett Pataki doktor1 millió forint értékű orvosi eszköz adományt biztosított a csapatnak a szolgálat teljesítéséhez. A csomagban steril kéziműszerek (csipesz, olló, intubációhoz használatos műszerek) voltak, valamint vérzéscsillapító eszközök (pl. monopoláris kés) az esetleges császármetszésekhez, különböző méretű tubusok és maszkok újszülöttek, csecsemők és gyermekek intubálásához, továbbá katéterek, gyógyszerek, kötszerek, egy speciális áram nélkül működő orvosi szívóberendezés, illetve a nehéz terep miatt lábápolási termékek és cipőbetétek is a magyar orvos csapat tagjainak.

Bízunk abban, hogy a jövőben is hatékonyan tudunk segíteni az Európán kívüli menekülttáborokban a kiszolgáltatott embereknek, hogy mielőbb visszatérhessenek otthonaikba.


Amennyiben támogatni szeretné tevékenységünket, az alábbi elérhetőségeken teheti meg:

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007
(UniCredit Bank)

Köszönjük!


Kapcsolódó tartalmak:

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.