„Külön mosolyuk van!” – helyszíni riport a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról (TV2, Magellán)

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai – dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István – tudományos világszenzációt jelentő műtétsorozatra vállalkoztak a kétéves Rabia és Rukia szétválasztásával. Az első operáció sikeréről és további terveikről számolnak be ebben a televíziós riportban, amelyet írott és videós formában is közreadunk (TV2, Magellán, 2018.03.18., riporter: Fuchs Richárd).

Rabia és Rukia, bár fejüknél összenőtt sziámi ikrek, két külön személyiség. Máshogy reagálnak a körülöttük levőkre, és eltérő a mozgásuk is. Ez rendkívül fontos, mert ezek ez első olyan látható jelek, amelyek arra utalnak, hogy van esély a szétválasztásukra.

„Külön mosolyuk van, ami arra enged következtetni, hogy két külön agyuk van, tehát teljesen szeparálódott az agyuk mozgató része.” (Pataki doktor)

Dr. Pataki Gergely és Dr. Csókay András egy rendkívüli orvosi konzíliumra jöttek. Azt kérték tőlük, hogy vizsgálják meg Rabia és Rukia szétválasztásának az esélyeit. Ez volt az első alkalom, hogy a két orvos találkozott az ikrekkel és a szülőkkel. A család kétségbeesett. Minden lehetőséget szeretnének megragadni, hogy a két kislány, végre esélyt kapjon a normális életre. Bármi áron.

Tisztában vagyok azzal, hogy a kockázat nagyon nagy. De készen állok bármilyen eredményre, legyen az negatív vagy pozitív. Bármi legyen is, elfogadom.” (Az édesanya)

Dr. Csókay András idegsebész a gyerekekről készült felvételeket vizsgálja. Rájön, az első, legnagyobb problémára. Bár a két kislánynak külön agya van, az agyi vénájuk közös.

Nagyon sematikusan, ahogy görgetem ezt a két fő vénát…, ez közös. Tehát, ebbe a fő vénákba, ez nekik nem külön van, ezeknek a drága lányoknak, hanem közösen. Ez a két ér, ez közös. Valameddig eddig, ahol aztán egyszer szétválik.” (Csókay doktor)

Ha egy ilyen vénába belevágnak a szétválasztó műtét során, a gyerekek elvéreznek és meghalnak. Más megoldás kell. Csókay doktornak eszébe jut, egy világklasszis magyar kollégája, dr. Hudák István, aki azon néhány ember közé tartozik a világon, aki képes egy katéterrel a vénákon keresztül feljutni az agyba.

Combhajlatból indulunk és megyünk a vénákon, föl, föl, föl. Fönt bebukunk, kis véna, és elérkezünk a közös vénákhoz. És ott felfújni egy ballont, amivel lezárjuk.” (Csókay doktor)

Ha a közös vénát lezárják, a vér más utat talál magának, és ezzel az ikrek érrendszerét képesek elválasztani egymástól. Ez pedig a tényleges szétválasztó műtét alapfeltétele. Viszont ilyen műtétet, ekkora érszakaszon, még soha senki nem végzett. Ha Hudák doktornak sikerül, ez egyedülálló orvosi bravúr az egész világon.

Tudtam, hogy nagyon nagy mortalitás. Tudtam, hogy talán őrült ember belevágna ilyenbe. Senki nem akar a lelkére még egy halál. Így is az idegsebészetben ezt látjuk elég gyakran.” (Hudák doktor)

A magyar orvos mégis belevágott. Ezek a felvételek a műtét alatt készültek. A vizsgálatok során úgy találta, hogy van esély a sikerre. A beavatkozás alatt az édesanya is ott volt. Bér korábban határozott volt, végül a legkritikusabb pillanat, a véna végső elzárása előtt, megingott.

Mikor jött ez a pillanat, hogy zárunk vagy sem, akkor azt mondta, látta, hogy visszalépés nincs, hogy legalább egy maradjon életben. És akkor én erre mondtam neki, hogy szó se lehet róla. Vagy kettő vagy nem csinálok semmit.” (Hudák doktor)

A műtét végül folytatódhatott, és megtörtént a csoda. A gyerekek már úgy ébredtek a beavatkozásból, hogy az agyi érrendszerüket elválasztották egymástól. Még kettő rendkívül bonyolult, és életveszélyes beavatkozás vár rájuk. És rengeteg buktató.

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész 2010 óta minden évben eljön Bangladeshbe, hogy a legszegényebb embereken segítsen. Itt a plasztikai sebészet helyreállító ágát műveli. 2017 év végén több magyar orvos is elkísérte, így barátja, Dr. Csókay András, idegsebész is. Sikerült elérniük, hogy egy itteni magánkórházban operálhassanak. Ez a legmodernebb az országban. A színvonal egy kilencvenes évekbeli átlag magyar kórháznak felel meg. Még így is fel kell készülni a váratlan helyzetekre.

Ez pedig az állami orvosi ellátás. Egy dhakkai közkórház égési osztályán vagyunk. Sok a beteg, kevés a hely. A páciensek és a hozzátartozóik gyakorlatilag a kórház folyosóján élnek. Mivel kevés az ápoló, a műtétek után gyakran a hozzátartozók gondoskodnak a lábadozóról ott, ahol erre épp egy szabad helyet találnak.

Nyilván a higiénés körülmények nem optimálisak. Nem olyan mint Európában, nálunk. De nagyon jó az immunrendszere az itteni embereknek. Úgyhogy olyan fertőzésektől semmi bajuk nem lesz, ami minket otthon simán kiütne.” (Pataki doktor)

És, hogy mindez miért fontos? Azért mert az ikrekre váró további beavatkozások is itt lesznek, Bangladesben. Még kérdéses, hogy egy ehhez hasonló állami kórház műtőjében, vagy egy magánkórházban. Nem mindegy. Az akár 15-20 órán át tartó műtét alatt ki kell zárni az elfertőződés esélyét.

Csókay András feladata, az agy szétválasztása önmagában is hatalmas kockázattal jár. Egyetlen rossz mozdulat, és a gyerekek nem ébrednek fel, vagy örökre lebénulnak. De Pataki doktoron is hatalmas a nyomás. Az ő feladata az lesz, hogy valahogy lefedje az a hatalmas koponya és bőr hiányt, ami a szétválasztás után keletkezik. Ha ez nem sikerül, a gyerekek ugyanúgy belehalhatnak, mint a másik két műtétbe. Hogy pontosan tudják mire számítsanak, a gyerekek összenőtt fejéről 3D-s modellt készítettek.

Tudjuk modellezni majd a szétválasztást, a műtétet, hogy mekkora szövetmennyiségre van szükségünk a koponya fedésére. Illetve látjuk ezen a koponyán belüli ereket, meg tudtuk csinálni.” (Pataki doktor)

Eddig ilyen műtéteket, fejüknél összenőtt sziámi ikrek szétválasztását, csak hipermodern kórházakban végeztek a világon. 5 alkalom kivételével mindegyik tragédiával végződött. A magyar orvosok esélyeit Dr. Hudák István sikeres érrendszer-szétválasztó műtétje növelte meg jelentősen.

Az eddigiek azt mutatják, hogy olyan 70-80 százalékos a halálozási arány az ikrek szétválasztásánál. Talán ezzel a sikeres első lépéssel lejöttünk az 50 százalék közelébe.” (Csókay doktor)

Ezzel együtt rengeteg a buktató. És amiről eddig nem esett szó: jelen állás szerint az orvosok külső támogatás nélkül, saját pénzükből fedezik a műtétekkel járó költségeket. Emberileg, anyagilag is rendkívüli teher. Ezért minden segítség jól jön nekik.


A tudományos áttörést jelentő műtétsorozat ideális feltételeinek megteremtéséhez bármekkora hozzájárulásnak örülünk. Vállalatok, intézmények jelentkezését is várjuk az info[kukac]cselekves[pont]org e-mail címen, a támogatásért pedig feltüntetést tudunk biztosítani weboldalunkon és sajtóközleményeinkben.

PayPal (+ bankkártyás) adományozás egy kattintással:

Bankszámlaszámunk: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

További adományozási lehetőségek: cselekves.org/help

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.