Helyreállított forma és funkció: 6. bangladesi missziónk is sikeres volt

Önkéntes csapatunk szűk két hét alatt 56 műtétet végzett el, amivel nemcsak testi, hanem lelki gyógyulási lehetőséget is nyújtottunk a kilátástalannak hitt helyzetű pácienseknek.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány, az általam szintén alapítóként életre hívott For-Bangladesh Egyesület, és a bangladesi kórházak közötti egyedülálló együttműködés révén immáron a hatodik plasztikai sebészeti missziónkat szervezhettük meg 2017. november 23. és december 7. között.

Ennek során az ottani kollégákkal – orvosokkal és egészségügyi személyzettel – kora reggeltől késő estig együtt dolgoztunk a rászoruló betegek (37 fő, köztük 23 gyermek) életminőségének javításáért. Több mint 100 pácienst szűrtünk le.

A csapat tagjai voltak: dr. Varga Éva aneszteziológus, dr. Csókay András idegsebész, dr. Vancsó Péter traumatológus, kézsebész és plasztikai sebész, dr. Gero Ruppert plasztikai sebész, Greta Hesseling műtős asszisztens, Hasnat Mia koordinátor és dr. Pataki Gergely.

Noha egy embernél olykor már a legapróbb szépítés és rekonstrukció is elsöprő javulást hozhat, itt olyan páciensekről volt szó, akiknek a testi funkcióik helyreállításához (gyermekek esetében a megfelelő fejlődéshez), a mindennapi feladataik ellátásához, illetve a munkaképességük visszanyeréséhez volt szükségük gyors és szakszerű segítségre, melyet a másfél Magyarországnyi területen élő 170 milliós országban a szakorvoshiány miatt nem kaphattak meg.

Amikor Alapítványunk hét éve először járt Bangladesben, még csak alig több mint 10 plasztikai sebész dolgozott ott – ami az életvitelből, a nyílt tűz használatából eredő rengeteg égési sérülés tükrében döbbenetesen kevés volt. 2017-ben már szerencsére több mint 50-en vannak.

Banglades miniszterelnök asszonya, Sheikh Hasina 2010-ben megkérdezett, hogy plasztikai sebészet révén hogyan tudnánk segíteni a rászorulókon. A válasz úgy hangzott, hogy Alapítványunk a helyben végzett ingyenes műtétek mellett szívesen hozzájárulna az ottani orvosok szakmai továbbképzéséhez, illetve javasoljuk egy Európai mintára történő központi égési és plasztikai centrum megépítését. Az akarat erős volt és alkotott. Az álom megvalósult, hiszen európai mintára épülő 500 ágyas National Institute for Burns and Plastic Surgery – egyben a világ legnagyobb plasztikai és égési sebészeti intézménye – 2018-ban várhatóan megnyitja kapuit.

Addigra várhatóan 100 fölé emelkedik a helybéli plasztikai sebészek száma. Bízunk benne, hogy eddigi hat missziónk hozzájárult ahhoz, hogy az ottani orvosok és az orvostanhallgatók kedvet kapjanak ehhez a szakmához és szakszerűen segítsenek honfitársaiknak.

Banglades 1975. óta az ENSZ rangsora szerint alacsonyan fejlett országok listáján szerepel. Egy néhány héttel ezelőtti döntés alapján tavaly teljesítette azokat a kritériumokat, melyeknek eredményeképpen 2024-től fejlődő országnak minősül. A fejlődés azonban nem állhat meg: még sok munka szükséges ahhoz, hogy a fejlődési rendellenességgel született vagy sérülést szenvedett bangladesiek megfelelő ellátásban részesüljenek.

Munkánk továbbra is „csepp a tengerben” – ugyanakkor öröm látni, hogy hatására ezrek élete változott meg az elmúlt években. Hálával fogadunk minden anyagi támogatást, segítséget!

(Pataki Gergely, 2018.04.02.)

Fotók:

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.