Megkezdték a magyar orvosok a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztását

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai – Dr. Csókay András, Dr. Hudák István és Dr. Pataki Gergely – sikeresen megkezdték a bangladesi „sziámi ikrek” szétválasztását.

A Pataki doktor vezetésével Bangladesben 2010. óta visszatérő plasztikai helyreállító sebészeti missziókat szervező Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosait bízták meg a ritka módon koponyájuknál összenőtt sziámi ikrek  a kétéves Rabia és Rukia  szétválasztásával.

A főállásban a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályát vezető Csókay doktor és az ott főorvosként tevékenykedő Hudák doktor, valamint a Premium Plasztikai Sebészetet és a Szent János Kórház gyermeksebészeti osztályának plasztikai ambulanciáját vezető Pataki doktor az első lépcsőn már túljutottak: az agyi szállítóér-hálózat szétválasztásán, ami egyben a legnehezebb is, mert még a legfejlettebb ellátást biztosító klinikákon is 60-80%-os halálozási aránnyal jár. Ez okozta eddig a magas halálozást az utóbbi 100 év ritka esteinél.

A magyar sebészek az eddigiektől eltérően, rendhagyó módon endovaszkuláris úton (a vénák felőli agyi megközelítést alkalmazva) választották szét az ikrek közös agyi fő vénáját egy ötórás műtét során 2018. február 28-án. A sikeres beavatkozás Hudák doktor vezetésével történt, aki a világ egyik legelismertebb szakembere ezen a területen.

A következő lépés a bőr és a koponyán kívüli lágyrészek nyújtása speciális plasztikai szövettágítók beültetésével. Ezután az agy és koponya szétválasztása következik, majd pedig a koponya újraépítése és az agyhártyák plasztikai helyreállítása, a ki nem fejlődött részek kiképzése. Végül ismét a plasztikai sebészeté a szó: bőrlebenyekkel kell fedni az ikrek szétválasztása után kialakuló hatalmas sebet – ami szintén nem lesz könnyű feladat, különösen az infekcióveszély miatt.

Az orvosok azt is vállalták, hogy illeszkedve a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány misszióihoz, Bangladesben végzik el a beavatkozássorozatot, példát mutatva, hogy nem idehozni kell a nehéz, kirívóan problémás eseteket, hanem megfelelő csapatmunkával helyben is lehet őket kezelni. A magyar sebészek által végzett műtét eddigi sikeressége miatt deklaráltan komoly nemzetközi visszhanggal is bír.

A műtétek helyszíne a dakkai Dhaka Medical College Hospital, ahol a bangladesi csapat – a korábbi évek magyar misszióinak támogatása után most is – példátlan teammunkában segít a magyar csapat sikeres műtétsorozatának megvalósításában.

Az orvosok bíznak abban, hogy tevékenységük a két ország közötti további kapcsolatépítést szolgálhatja.

A műtétsorozatot támogatja az Interplast Hungary, a For-Bangladesh Association,  a Dhaka Medical College; Abul Kalam professzor, a Bangladesi Plasztikai Sebész Társaság elnöke; a Premium Plasztikai Sebészet; illetve Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnök asszonya.


Az ideális feltételek megteremtéséhez szeretettel várjuk az adományokat!

PayPal adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.

Adószám (SZJA 1%): 18108220-1-43

Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007
(UniCredit Bank)

Köszönjük!


Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.