„Nehéz körülmények között, de felemelő a munka” – beszámoló részletek a 2018. év eleji nigériai idegsebészeti misszióról

Alapítványunk alapító tagja, Dr. Csókay András a nigériai Onitshában teljesít idegsebészeti missziót Dr. Szeifert Györggyel közösen 2018 januárjában és februárjában. Fejenként négy-négy hetet töltenek a St. Charles Borromeo Kórházban. Levélváltásukból közlünk most néhány részletet, hogy bepillantást engedjünk a munkájukba.

„A harmadik kéthetes turnusomon jutottam túl nehéz körülmények között, de felemelő a munka, sokat kapunk lelkileg. A shunt-öket*, amiket a magyar idegsebészek dobtak össze, sorozatban ülteti be most Szeifert György tanár úr, aki engem váltva és kezdte meg egyhónapos szolgálatát a nigériai misszióban, ahová hívunk minden hazai idegsebészt évi 2-3 hétre. Nagy nehézségek árán sikerült összeszedni a műtőt bipoláris elektrokoagulátorral, szívóval, és a mindennapos boncműtéteknél használt mikroszkóppal. Gyuri két hete nyomja: hősiesen nehéz műtéteket végez gyerekeken.” (Dr. Csókay András)

Rettenetes nap volt a mai, a pénteki időhúzás még az otthoniakon is túltett. A shunt-ös kislányt ötször akarták elhagyni, mondván, hogy nem tudják intubálni. Erre azt mondtam nekik, hogy maszkos és intravénás altalásban vállalom, de addig nem mozdulok innen, amíg ezt a kisbabát meg nem shunt-öljük végre. Úgyhogy Isten segedelmével végre az első shunt műtét megtörtént… annyi nehézség és nem akarás után. Izunna atya hathatós közbenjárására utána este még egy kisagyi-agytörzsi tumort is megoperáltam (ettől majdnem sírva fakadtak, de túléltük és sikerült a műtét). Most használtam először a mikroszkópot. Komoly segítség volt. Jó, hogy van, egyelőre szerintem megteszi. Többen vannak a műtéti listán, nem fogunk unatkozni.” (Dr. Szeifert György)

„A mai nap viszont boldoggá tett: jól van a shunt-ös csöppség. Már evett és „vécézett” is.  Anyuka nagyon boldog, hogy végre sikerült megoperálni annyi reménytelen szenvedés után. Máshol nem operálták meg, mert nem volt rá pénzük! Ez szinte hihetetlen számunkra. Hála Istennek – és a mi egészségügyi szolgálatunknak –, ez nálunk otthon elképzelhetetlen. Úgyhogy becsüljük meg azt, amink van, ne csak elégedetlenkedjünk állandóan! A kisagyi-agytörzsi tumoros kislány már hónapok óta nem szólt egy szót sem. Ma reggel az anyukáját hívta, aki erre sírva fakadt. Izunna és Bazil atyával meglátogattuk, és a kislány imádkozni kezdett: azt mondta, hogy orvos szeretne lenni. Erre az én szemem is könnyezni kezdett (pedig nem vagyok egy érzékeny fajta). Őt sem operálták meg anyagiak híján, pedig régen tudtak a tumoráról. Óriási, hogy van a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány missziója! Itt örökre hálásak lesznek érte. Sorsunkban bízva nézünk a további feladatok elé.” (Dr. Szeifert György)

* Az ún. shunt a felgyülemlett agyvíz elvezetésére szolgáló eszköz, amit az agykamrába kell beültetni.

Segítse munkánkat!

PayPal (+ bankkártyás) adományozás egy kattintással:

Posted by

Communications and media expert. Professional translator. Health services manager. Life coach.

One thought on “„Nehéz körülmények között, de felemelő a munka” – beszámoló részletek a 2018. év eleji nigériai idegsebészeti misszióról

Comments are closed.