Gyakran ismételt kérdések a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkájáról

Miért segítünk Magyarországon és külföldön is? Miért csináljuk ezt orvosként? Mire fordítjuk az adományokat? Igyekszünk mindenre válaszolni!

(A dr. Pataki Gergely plasztikai sebész és dr. Csókay András által 2002-ben létrehozott közhasznú alapítványunk bemutatkozását, karitatív orvoscsoportunk célkitűzéseit ITT olvashatja.)

Miért segítünk Magyarországon és külföldön is?

A hazai és a külföldi segítségnyújtás nem kizárja, hanem erősíti egymást. A karitatív orvoslásban nagyon fontos a tudástranszfer, ami nemcsak a konkrét orvosi tudást jelenti, hanem a szervezést, a problémaérzékenységet, a szükségletek gyors és helyes felmérését, a hatékonyságot, valamint a pénz legoptimálisabb felhasználását is. Ebbe beletartozik, hogy ott is segítünk, ahol néhány tízezer forintból több életet is meg lehet menteni. A gyors segítséget igyekszünk „helybe vinni”, így az ott lakók életminőségén javítva elérhetjük, hogy a saját hazájukban maradva is hasznos, tevékeny tagjai legyenek a társadalomnak.

Amellett tehát, hogy a magyar közkórházaknak is segítünk pl. műszerek, gyógyászati eszközök és kötszerek beszerzésében, elektromos működtetésű kórházi ágyak és bútorok tartós használatba adásában, valamint egészségnevelő és felvilágosító előadásokat szervezünk, a világ legszegényebb országaiban is igyekszünk lehetőséget teremteni a gyógyulásra azoknak, akiknek erre esélyük sem lenne. A világ legszegényebb országai közé tartozó Bangladesben és Nigériában is jártunk plasztikai és idegsebészeti műtéteket végezni, továbbá az ottani kollégákat megtanítani azokra a technikákra, amelyekkel már ők is folytathatják a gyógyító munkát, később több száz vagy ezer honfitársuknak segítve.

Miért csináljuk ezt orvosként?

Alapvetően személyes elhivatottságból. Az orvosi pálya arról szól, hogy az élethosszig tartó tanulás révén folyamatosan gyarapodó tudásunkkal segítsünk másoknak. Ezt vállaltuk, ez a kötelességünk, és ezért szeretjük a hivatásunkat. A gyógyult betegek mosolya a legjobb visszajelzés. Volt példa arra, hogy egy 28 éves várandós kismama agyából ötórás beavatkozással távolítottunk el egy extrém méretű, kétökölnyi daganatot, a másnap reggeli viziten pedig már énekelve üdvözölt minket. A műtét nélkül sem neki, sem a magzatnak nem lett volna esélye a túlélésre. Olyan is előfordult, hogy Ázsiában is ritkaságnak számító sebészi bravúrt kellett végrehajtanunk: hasi bőrizomlebenyt ültettünk át égési mellrekonstrukciós céllal, egy kamasz fiúnak pedig a hátából nyert szabad lebeny segítségével korrigáltuk az áramütésben elhalt sarkát, hogy lábra tudjon állni.

Mire fordítjuk az adományokat?

Alapítványunk közhasznú, ami azt jelenti, hogy nyilvános beszámolókat teszünk közzé, és szigorúan elszámolunk minden egyes forinttal. Fontosnak tartjuk az átláthatóságot. Fejből kell tudnunk az orvosláshoz szükséges eszközök, anyagok, felszerelések és berendezések árát, amikre elköltjük az adományokat. Pataki doktor egészségügyi közgazdászként átnézi az itthon és a missziókban végzett műtétek anyagfelhasználási listáit.

Miért gyűjtünk adományokat, amikor az egészségügyi ellátás biztosítása állami feladat?

Az Alapítvány egy kicsi, gyorsan reagáló, karitatív orvoscsoport munkáját segíti. Az ilyen feladatokat az állam a túlszabályozottság és a bürokratikus keretek miatt nem tudja jól támogatni. Nem szégyen és nem elhallgatandó tény, hogy alapítványunk (több más alapítványhoz hasonlóan) a közkórházak számára több műszert és egyszer használatos anyagot szerzett be, biztosítva ezzel a legmagasabb szintű ellátást. Sajnos előfordul, hogy egy-egy páciensnek hiába lenne elvi lehetősége a gyógyulásra, a gyakorlatban még azt sem tudja megtenni, hogy Magyarország valamelyik távolabbi, szegényebb régiójából elutazzon a fővárosba.

Különösen a fejlődési rendellenességgel vagy égési sérülésekkel érkező gyerekeknél gyakori az ilyesmi: megesik, hogy a szülőknek még a kontrollok is olyan anyagi terhet jelentenének, amit nem tudnának vállalni. Tény, hogy a nyugati országok a GDP nagyobb hányadát költik egészségügyi fejlesztésekre, ezért is jut hazánkban egyre nagyobb szerep a magánellátásnak – amit azonban nem mindenki engedhet meg magának. Bármekkora összegű adománynak örülünk, hiszen a munkánk elvégzéséhez pár ezer és több százezer forintos tételekre egyaránt szükség van!

PayPal (+ bankkártyás) adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
1118 Budapest, Számadó u. 6.
Adománygyűjtő vonalunk: 13680 (500 Ft / hívás vagy SMS a Telekom, Vodafone és a Telenor hálózatából)
Adószám 1%-os felajánláshoz: 18108220-1-43
Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Tel.: +36 30 935 3772 (H-P: 10-17 h)
E-mail: info[kukac]cselekves[pont]org

Köszönjük!