Bangladesben megkezdődött a 6. Magyar Helyreállító Plasztikai és Égési Sebészeti Misszió

Bangladesben a hétvégén megkezdődött a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsoportja által szervezett 6. Magyar Helyreállító Plasztikai és Égési Sebészeti Misszió. Az eseményen Zahid Malenque egészségügyi miniszter köszöntötte a nyolc fős missziót, mely ingyenesen végez karitatív műtéteket a fejlődő ázsiai országban.

A Gazipuri Sheikh Fazilltunnessa Kórházban dr. Pataki Gergely plasztikai és égési sebész vezetésével főként fejlődési rendellenességekkel született gyermekeket, égési sérülteket és daganatos betegeket lát el a magyar orvoscsoport.

A delegációt meglátogatta dr. Suha György, a Magyar Köztársaság Külügyi és Külgazdasági minisztériumának miniszteri biztosa is, aki a misszió megnyitó ünnepségén a két ország között az egészségügy területén létesített példaértékű kapcsolatot méltatta beszédében és jövőbeli szoros együttműködést szorgalmazott. Kiemelte, hogy “az ázsiai országban százezreket sújtó égési sérülések súlyos szociális teher az ország számára, így a Pataki doktor által alapított Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány sokéves karitatív bangladesi tevékenysége úttörő kezdeményezés a két ország viszonyában.” Dr. Suha György a magyar orvoscsoporttal a bangladesi magyar kapcsolatok szimbolizálására facsemetét ültetett bangladesi államalapító Bangabandhu Sheikh Mujibur szülőháza előtt.

A magyar alapítvány és orvosai komoly szerepet játszottak a Sheikh Fazilltunnessa kórház plasztikai sebészeti osztályának megalapításában 2017-ben és magyar támogatással jön létre az 500 ágyas Bangladesi Égési és Plasztikai Sebészeti Intézet is.