Afrikában segít Alapítványunk: óriásdaganatokat is sikerült eltávolítani az első magyar szervezésű nigériai orvosmisszión

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány megkezdte nigériai misszióját az onitshai St. Charles Borromeo Kórházban, ahol idegsebészeti és helyreállító plasztikai műtétekre került sor.

A 2017. július 10-én befejeződött háromhetes műtéti periódust előző év végén egy terepszemle előzte meg: alapítványunk alapító tagja, dr. Csókay András idegsebész számos kórházat látogatott végig, hogy megtalálja a lehető legideálisabb helyet, ahol alapítónkkal, dr. Pataki Gergely plasztikai sebésszel közösen elvégezheti a helyiek egészségi állapotának javításához elengedhetetlen beavatkozásokat.

Idegsebészetileg elsősorban gerincvelő-dekompressziós műtétekre, a gerinccsatornát szűkítve mozgásképtelenséget okozó daganatok és koponyaűri tumorok eltávolítására, porckorongsérvek ellátására, plasztikai sebészetileg pedig súlyos égési sérülések utáni mozgáskorlátozó végtagelváltozások bőrpótlással és lebenyelforgatással történő helyreállítására, valamint rendellenesen gyógyult hegek Z-plasztikával és sajátzsír-átültetéssel való korrekciójára volt szükség.

A 21 páciensen elvégzett több mint 30 műtét között rendkívül összetettek is voltak: egy 28 éves várandós nő agyából például ötórás beavatkozással sikerült eltávolítani az extrém méretű, kétökölnyi daganatot. A kismama másnap javult állapotban, mosolyogva köszönte meg a segítséget, amely nélkül sem neki, sem a magzatnak nem lett volna esélye a túlélésre – így viszont több egészségben megélt évtizedre is számíthatnak együtt. Plasztikai sebészeti pácienseken több arcon lévő, ugyancsak extrém méretű daganatot távolított el Pataki doktor a misszió során, akiknél a keletkezett szövethiányt lebenyforgatással pótolta.

A 250 ágyas, 1965-ben alapított St. Borromeo Kórház Nigéria egyik legnagyobb nem állami egészségügyi intézménye, melyet az ugyancsak szűk keretből gazdálkodó katolikus egyház tart fenn, állami támogatás nélkül. Az országban nincs ingyenes állami ellátás, a betegeknek mindenért fizetniük kell, ám ez a kórház szükség esetén a szegényeket is soron kívül ellátja. A közüzemi áramszolgáltatás nem állandó, hetente csupán néhány órán keresztül működik, a gépek így a fennmaradó időben generátorokkal üzemelnek, ameddig kitart a benzin. A legjobb felszereltsége miatt kiválasztott intézmény intenzív osztálya csupán kétágyas, áramkimaradás esetén pedig a műtétek során kézi altatást kell alkalmazni. Az említett óriás agytumor eltávolítása kézi koponyafúróval történt.

Csókay és Pataki doktor hálásan köszöni a fáradhatatlan segítséget a kórház főigazgatójának, Izunna atyának, továbbá Basil atyának, Dr. Francis orvosigazgatónak, az általa instruált nővéreknek, valamint Dr. Amara és dr. Ochukwu rezidenseknek.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány célja a folyamatos és ingyenes helyi idegsebészeti ellátás megszervezése, ami a környéken jelenleg még nincsen. Rendkívül nagy szükség lenne rá, hiszen sok páciensnek esélye sincs fizetni a vizsgálatokért és a beavatkozásokért, így már eleve leromlott állapotban kerülnek szakértő kezekbe. Mindennek ellenére példamutató az élő hit és gyógyulásba vetett hit ereje a lakosságnál és a kórház gyógyítóinál is. A plasztikai sebészeti missziók évente két hétig tartanának a jövőben, és ezalatt a magyar csapat továbbra is speciális műtéteket végezne.

A missziós tevékenység a helyi orvosok továbbképzésére is kiterjed, akik közül ketten már a két magyar orvos 2017. évi nyári látogatásának hatására eldöntötték, hogy a jövőben hasonló műtéteket szeretnének végezni – hozzájárulva ezzel a több tízezer segítségre szoruló ember életkilátásainak javításához.

Csókay és Pataki doktor nigériai útjához nemcsak a bonyolult műtétekhez elengedhetetlen értékes orvosi eszközök megvásárlására volt szükség az Alapítvány részéről, hanem olyan alapvető kellékek beszerzésére is, mint például ollók, csipeszek, varróanyagok és kötszerek. A hosszúra nyúlt műtéti napokon pedig a gondos segítséget nyújtó, ám a havi tízezer forintos fizetésért dolgozó helyi egészségügyi személyzet élelmezéséről is gondoskodni kellett.

Ez a segítség olyan, mint „csepp a tengerben”. A világ megváltoztatásához talán nem elég, ám az biztos, hogy sok ember számára egy világ változott meg az Alapítvány munkájának köszönhetően az elmúlt években.

Aki úgy érzi, hogy ehhez bármilyen összeggel hozzá tud járulni, annak hálásan fogadjuk az adományát a missziók folytatásához, a fenti célok megvalósításához. Segítsen, hogy segíteni tudjunk!

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
Bankszámlaszám: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)