Túl a negyedik plasztikai sebészeti misszión

„Ne magunkért éljünk, hanem azért, hogy elmenjünk és jót tegyünk!”- mondta Ferenc Pápa nemrég. Nem ismertem ezt a mondását, de elmentünk újra.

A 2015. áprilisi bangladesi misszió könnyebb és rövidebb volt, mint a többi, pedig minden nap estig operáltunk. A missziónak természetesen volt jelentősége, de ez nem elsősorban a megoperált páciensek számában mutatkozott meg, mint korábban, hanem az összefogásban, ami a magyar, a német és a bangladesi orvosok között jött létre és működött a betegekért és az „üzenetért”.

Az égési sérülések egy életre magatehetetlen testi és lelki nyomorékká tehetik az égési sérült embert, családját és környezetét. Ott nagyon nehéz az európaihoz hasonló ellátásban részesülnie a sérülteknek. Sikerült a média és a politikusok figyelmét is felhívni arra, hogy milyen fontos az égési sérülések megelőzése, és plasztikai sebész által történő szakszerű kezelése, életminőségük műtétek által történő javítása.

Fontos, hogy több figyelmet, szervezettséget és pénzt kapjanak ezek az égési-plasztikai sebészeti osztályok. Már a valóság pillanatnyi megnyilvánulásától is össze lehet roskadni, főleg, ha nem ezt a szakmát űzi valaki, mint ahogy erre is volt elgondolkodtató példa. A plasztikai sebészeti misszió megszervezésével ismét tettünk egy cseppnyi jót, még ha ez tényleg csak csepp a tengerben, ebben a katasztrófák által szinte minden nap sújtott országban ahol 165 millió ember próbál élni (megélni) békességben. Mert megérdemlik. Ismét megígértem, hogy folytatjuk… ” (PG)

Kedves Barátunk, kedves Támogatónk!

2015 áprilisában immár negyedik alkalommal ismét útra keltünk 5 orvos kollégámmal, hogy az öt éve elkezdett Bangladesi missziónkat folytassuk. Ismét több mint 100 helyreállító műtétet végzett csapatunk két hét alatt Ázsia legszegényebb országában.

Az első magyar alapítású és finanszírozású plasztikai sebészeti misszió, az Interplast Hungary a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány létrejöttével támogatásával 5 éve kezdte meg működését. Felkérésünkre ismét csatlakozott hozzánk az Interplast Germany 4 fős csapata, így két műtőben operálhattunk folyamatosan.

Bangladesben a hatalmas népességhez viszonyítottan igen kevés a plasztikai sebészek száma (46). A társadalmi, emberi viszonyok és az életmód miatt nagyon sok az égési sérült, és sok a fejlődési rendellenesség is. A sérüléseket sokszor nem látják el szakszerűen és időben. Emiatt rendkívül sok az évek óta funkcióját vesztett végtaggal, vagy fejlődési rendellenességgel élő ember. Nekik megváltás, ha használhatják az ujjaikat, végtagjaikat. Sok sérült fiatal lány melle az égett bőr húzódása miatt például nem fejlődhet megfelelően. A műtétek hatására megszűnik a fájó, húzó érzés; ráadásul nagyobb eséllyel férjhez is mehetnek, hiszen a mell rekonstruálható.

A két hetes misszió a világ legnagyobb égési-plasztikai sebészeti osztályán folyt (Dhaka Medical College), ahol jelenlétünk idején 600 páciens tartózkodott. A megrázó látványt és annak tudatát, hogy munkánk egy csepp a tengerben – ám nagyon fontos csepp – az alábbi történettel írhatom le legjobban. Meglátogatta missziónkat a bangladesi német nagykövet, aki egyébként nehéz ázsiai körülmények között edződött. Látogatása végén felkérték, hogy mondjon beszédet a kórházban. Kiállt, és beszéd helyett váratlanul hosszan elsírta magát mindenki és a saját megdöbbenésére.

Bízom abban, hogy a reménytelenség mélységéből emberhez méltó életkörülmények közé hoztunk fel újra 44 embert . A kórházban a helyi kollégákkal karöltve végeztük a műtéteket reggeltől estig. Egyszer hagytuk el a kórházat sötétedés előtt. A misszió keretein belül még képzésre is jutott idő, 2 előadást tartottam a sajátzsír átültetésről és a fejlődési rendellenességekről. 44 páciensen több, mint 100 műtétet hajtottunk végre köztük 3 szabad-szövet átültetést is.

Az évek során oktató és szervező munkánkon keresztül nemcsak néhány száz, hanem remélhetőleg sokezer páciens érezheti majd a gondoskodást, a gyógyulást. Ennek érdekében felkeresett minket az ország miniszterelnök-asszonya, Sheikh Hasina, aki egy nagyobb égésplasztikai központ jövő beli megszervezéséhez kérte szakértő segítségünket .

Főbb elvégzett műtéteink:

– égés, baleset és trópusi betegségek utáni helyreállító plasztikai műtétek
– bőr- és szövetpótlások végtagokon, törzsön
– kéz fejlődési rendellenességek műtétei gyermekeken
– ajakhasadékok helyreállító műtétei gyermekeken
– daganateltávolítás azonnali helyreállítással

A munkánk során 6 olyan égett beteget is kezeltünk, műtöttünk, akik a legutóbbi hetek lakosságot megfélemlítő terrortámadásaiban sérültek meg. 18 gyermeket és 13 nőt kezeltünk, műtöttünk.

A csapat tagjai nagyon örülnek, hogy ismét eredményes segélymissziót végezhettek, és számos gyermeknek és felnőttnek adhattak esélyt a jobb életminőségre egy olyan helyen, ahol egy ilyen szintű ellátásnak nem lett volna esélye . Magyar kollégáim, akik velem tartottak: dr. Varga Éva aneszteziológus, dr. Vancsó Péter ortopédus, kéz- és plasztikai sebész.

A média és a politikusok figyelmét is sikerült felhívnunk arra, hogy milyen fontos az égési sérülések megelőzése, és plasztikai sebész által történő szakszerű kezelése, a sérültek életminőségének műtétek által történő javítása. Fontos, hogy több figyelmet, szervezettséget és pénzt kapjanak ezek az égési-plasztikai sebészeti osztályok. A plasztikai sebészeti misszió megszervezésével ismét tettünk egy cseppnyi jót, még ha ez tényleg csak csepp a tengerben, ebben a katasztrófák által szinte minden nap sújtott országban ahol 165 millió ember próbál élni (megélni) békességben. Mert megérdemlik. Ismét megígértem, hogy folytatjuk…

Barátsággal:
dr. Pataki Gergely