Rólunk

Alapító (2002):

dr. Pataki Gergely
sebész, plasztikai és égési sebész
egészségügyi szakközgazdász és menedzser

Közreműködők:

dr. Baranyai Krisztina
háziorvos szakorvosjelölt

dr. Vancsó Péter
baleseti sebész, kézsebész és plasztikai (égési) sebész

dr. Fekete Attila
baleseti sebész, kézsebész és plasztikai (égési) sebész

dr. Varga Éva
aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos
gyermekgyógyász szakorvos

dr. Csapody Marcell
aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

dr. Alföldy Ferenc Ph.D
sebész, nefrológus, egyetemi tanár

dr. Kalatovics Artúr Aszter
sebész szakorvosjelölt

dr. Maksa Dániel
sebész szakorvosjelölt

dr. Kovács Gábor Ph.D
molekuláris genetikus

dr‎. Csókay Gergely
arc- és állcsontsebész

dr. Ungor András
sebész szakorvosjelölt

dr. Jancsó Máté
plasztikai (égési) sebész szakorvosjelölt

Császár Zsuzsanna
klinikai szakpszichológus, gyermekpszichológus

Sirályné Hardi Margit
konduktor

Speciális közreműködő:

dr. Csókay András Ph.D
idegsebész

Jogi képviselő:

dr. Tamási Zsolt
ügyvéd

Hivatalos dokumentarista:

Fuchs Richárd


Közhasznú alapítványunkat 2002-ben alapította dr. Pataki Gergely plasztikai sebész. Az első elnök dr. Csókay András idegsebész volt. Tevékenységi körünkbe azon személyek védelme és segítése tartozik, akik egészségi állapotuknál vagy gazdasági helyzetüknél fogva keveset, vagy semmit sem tudnak tenni önmaguk védelmében és érdekeik érvényesítésére.

Ennek a célnak az érdekében ingyen műtéteket végzünk itthon és külföldön, összehangoljuk az intézményekben a gyógyítással összefüggő szakmai egyeztetéseket, oktatást szervezünk, valamint orvosi műszerek, speciális kórházi bútorok, rehabilitációs eszközök beszerzésében nyújtunk segítséget.

Alapítványunk tevékenysége jelentős részben vezetőink és csapatunk önkéntes elhivatottságára és lelkes munkájára épül. Az egyén önként vállalt munkájával egy közösség gyarapodását, testi-lelki jólétét szolgálja olyan módon, hogy mindeközben ő maga is fontos készségekre tesz szert, személyisége kiteljesedik.

A „CSELEKVÉS” lényege, hogy aktív és közvetlen módon, itt és most, itthon és külföldön is igyekszünk lehetőségeinkhez mérten segíteni. A külföldi missziókban a legnagyobb orvoshiány és szegénység által sújtott vidékekre utazunk speciális műtéteket végezni. A gyermekek rendellenességeit, sérüléseit minél gyorsabban kezelni kell, mert fejlődésben vannak, a tanult viselkedésük a fizikai lehetőségeikhez idomul. Korántsem mindegy például, hogy valakinek használható lesz-e a keze – hiszen ez dönti el, hogy rászoruló vagy dolgozó ember válik-e majd belőle. Bizonyos esetekben Magyarországon is szükség van gyorsan bevethető, karitatív orvoscsoportra, jótékonysági jellegű műtéteket itthon is végzünk.

„Összenőtt ujjakat választottunk szét, sérült arcokat állítottunk helyre, bőrplasztikákat végeztünk, hogy a rosszul gyógyuló, a mozgást ellehetetlenítő hegek miatt korábban használhatatlan testrészek ismét használhatóvá váljanak.” (P. G.)

A „KISZOLGÁLTATOTTAKÉRT” azt jelenti, hogy a legnagyobb hiányt, szükségletet kell először orvosolni. Azoknak kell segíteni, akik a legnagyobb bajban vannak, és a legkisebb az esélyük a gyógyulásra. Az egészségügyi szükségletek végtelenek, mindig lehet egy kicsit javítani az életminőségen. Alapítványunk ebből a végtelenből azt a szeletet célozza, ahol kis pénzből a legnagyobb nyereség érhető el, a pénz a legjobban hasznosul. A Bangladesben és Nigériában alapított missziók ezt a célt szolgálják.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 18 éve szervezője hazai és  külföldi önkéntes programoknak, a szervezéssel példát igyekezve mutatni. Segítségünk olyan, mint „csepp a tengerben”. A világot megváltoztatni nem tudjuk, de sok ezer ember számára egy világ változott meg az alapítvány munkájának köszönhetően az elmúlt években. (A 2019-es évre vonatkozó beszámolónk itt olvasható.)

Az Alapítványunk segítségére szorulók száma sajnos nem csökken, és ennek tudata egyre több erőfeszítésre kényszerít bennünket itthon és külföldön is. A mai kor elvárásai szerint végezzük munkánkat, amelynek legfőbb értékei a magas szintű szakmai felkészültség, a feladathoz való alázat, a csapatunk egymásba és a helyi közösségbe vetett hitének ereje – de talán legfontosabbként a rászoruló ember valódi szolgálata.

„Gondolkodjatok mindannyian: mi hiányzik a Miatyánkból? Gondolkodjatok: mi hiányzik? Egyetlen szó. Olyan szó, amelyet manapság – de vélhetően mindig – mindenki sokra tart. Melyik az a szó, amelyik hiányzik a Miatyánkból, melyet mindennap imádkozunk? Hogy ne vesztegessük az időt, megmondom én: az „én” szó hiányzik! Sosem mondunk „én”-t! Jézus úgy tanít imádkozni, hogy mindenekelőtt „te”-t mondjunk, mert a keresztény ima párbeszéd: „Szenteltessék meg a te neved, jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod.” Nem az én nevem, az én országom, az én akaratom. Nincs szó énről! És aztán áttér a „mi”-re.” (Ferenc pápa)

„Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!” (Teréz anya)

Alapítványunk az alábbi számlára befizetett összeggel támogatható:
10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank).

PayPal (+ bankkártyás) adományozás egy kattintással:

Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány
(Action For Defenceless People Foundation)

H-1118 Budapest, Számadó u. 6.
Adószám: 18108220-1-43
Tel.: +36 20 360 1916 |  (H-P: 10-17 h)
E-mail: info[kukac]cselekves[pont]org

(Frissítve: 2021.02)